Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pokuta majiteľovi zdevastovaného objektu

Problémy súvisiace s katastrofálnym stavom schátralého areálu niekdajšej materskej školy a detských jaslí na Kúpeľnej ulici v Prešove, ktorý v súčasnosti vlastní súkromná firma, chce vedenie radnice vyriešiť rýchlo a radikálne. Uviedol to dnes primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý si prezrel okolie zdevastovaného objektu.

Celý areál je zarastený burinou, dvere budovy sú povytŕhané, okná sú väčšinou porozbíjané a vandali zbúrali aj niektoré časti stien vnútri objektu. V miestnostiach sa nachádza množstvo odpadu, na zemi sú porozhadzované a porozbíjané fľaše a neustále tu hrozí nebezpečenstvo premnoženia sa hlodavcov. Okrem toho objekt predstavuje aj potenciálne nebezpečenstvo pre deti z blízkej základnej školy, pretože do neho môžu bez problémov vojsť.
Budovu podľa primátora vlastní spoločnosť, ktorá patrí poľským štátnym občanom. Mestu sa s nimi nedarí nadviazať kontakt a nepreberajú si ani poštu na zverejnenej adrese.
"V priebehu troch dní dostane táto firma najvyššiu pokutu, ktorú môžeme udeliť, a to 6639 eur (200.000 Sk). V prípade, že to nedá do poriadku, tak pôjde exekúcia a predaj majetku, " konštatoval Hagyari. Zároveň dodal, že existuje zákonný spôsob, ako to vyriešiť a radnica bude postupovať pružne a razantne. Primátor dnes potvrdil aj to, že vlastník tohto areálu nezaplatil daň z nehnuteľnosti, ktorú od neho vymáhajú.
Na zlý stav budovy, zanedbané okolie a vyčíňanie vandalov upozorňovali niekoľkokrát samosprávu aj obyvatelia tejto časti mesta. Podľa nich tu bolo v minulosti jedno z najkrajších školských zariadení v Prešove.
"Keď boli moje deti malé, chodili sem do škôlky. Teraz to vyzerá hrozne, chodia sem piť bezdomovci, prespávajú tu nejakí Rómovia a párkrát som videla, ako tu hasiči likvidovali oheň, " uviedla pre TASR obyvateľka susedného obytného domu na Štefánikovej ulici.
Súčasný stav svedčí o tom, že na tomto mieste sa často zdržujú podozrivé osoby a bezdomovci, pričom požívajú alkohol. Mestská polícia (MsP) má však v tomto prípade pri zabezpečovaní poriadku obmedzené možnosti, nakoľko ide o súkromný majetok. Náčelník MsP Ján Andrejko uviedol, že ak títo občania nenarušujú verejný poriadok, nerušia nočný pokoj, nedá sa vo väčšej miere nejako zakročiť. "Ani vlastník objektu nás nikdy nevyzval, aby sme prišli zjednať nápravu, pretože do jeho objektu vnikla nepovolaná osoba a v takom prípade je mestská polícia bezradná, " dodal Andrejko.
Areál sa nachádza v lukratívnej časti mesta, len niekoľko sto metrov od samotného centra. Podľa Hagyariho by sa tu mohli postaviť byty, prípadne detské ihriská alebo zariadenie na sociálne účely. Mestská samospráva však zatiaľ neuvažuje o odkúpení objektu.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK