Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Sen možno splniť aj doma

Ing. Štefan Kužma, viceprimátor mesta: Počas uplynulého víkendu som bol na stretnutí s kresťanskými dôchodcami. Veľmi príjemne ma prekvapilo, v akej optimistickej atmosfére dokážu relatívne starší ľudia tráviť svoj voľný čas. Bez štipky zatrpknutia, či nespokojnosti rozprávajú o tom, čo môžu urobiť pre seba i svojich mladších príbuzných. Na sobotňajšom stretnutí, ktoré bolo plné domáckej pohody, odznela zaujímavá myšlienka: "Úlohou nás - kresťanských dôchodcov nie je len spolu sa modliť, ale naučiť našich vnukov milovať prácu a Boha."

V ten istý deň som stretol známeho. Je to mladý čašník, ktorý kedysi pracoval v prešovskej reštaurácii. Teraz pracuje v zahraničí a domov si prišiel vybaviť víza. Taliansko vymení za výletnú loď plaviacu sa po Karibskom mori.

Mladí ľudia dnes berú otázku zamestnania viac pragmaticky. Rozhodne im nemožno vyčítať, že si svoje sny o práci plnia často v zahraničí. Práve naopak - budem len rád, keď si spomínaný chlapec po svojom návrate z Karibiku otvorí v Prešove vlastnú reštauráciu. Som si istý, že pri tom využije všetko, čo sa doposiaľ vo svete naučil a jej služby budú na vysokej úrovni.

Isteže, cestu do zahraničia za prácou nepovažujem za jedinú správnu. Viem, že musíme urobiť všetko preto, aby mladí ľudia mali možnosť plniť si svoje sny aj doma.

Pri hľadaní možností pre rozšírenie pracovných príležitostí vystupuje na jedno z popredných miest príprava územia, na ktorých budú môcť stáť nové podniky. Začiatkom minulého týždňa sme na zasadnutí mestského zastupiteľstva prerokovali okrem iného aj pripomienky k pripravovanej zmene územného plánu mesta Prešov. Územný plán mesta je, zjednodušene povedané, mapa, na ktorej sú vyznačené miesta, na ktorých sa ráta s tým, že na nich budú ľudia bývať, nakupovať, relaxovať i miesta, ktoré budú zaberať priemyselné zóny.

V meste sú však aj oblasti, ktoré ako priemyselné doteraz nikdy neslúžili. Ak chce investor stavať fabriku na poli, musí byť tento pozemok vyňatý z poľnohospodárskeho fondu. Za tento krok sa platí štátu poplatok. K takémuto pozemku treba navyše priviesť plyn, vodu, elektriku, cesty. Dnes si môžu investori z takýchto pozemkov vyberať nielen na Slovensku. Ak nedokážeme splniť ich predstavy, pôjdu do iného mesta alebo štátu.

Náklady spojené s vytváraním takýchto zón, alebo takzvaných priemyselných parkov, nie sú malé. Ani v Prešove by sme takéto finančné náklady sami nezvládli. V tejto súvislosti je dôležitý zákon o podpore výstavby priemyselných parkov v mestách. Ak ho poslanci slovenského parlamentu schvália, štát sa v ňom zaviaže uhradiť až 70 percent nákladov. Mesto bude mať pri tom vo vzťahu k štátu dve základné povinnosti - lokalita, na ktorej sa bude realizovať výstavba priemyselného parku musí byť zahrnutá v územnom pláne mesta a mesto na ňu musí mať potencionálnych investorov. V mestskom zastupiteľstve budeme definitívnu podobu územného plánu schvaľovať v máji. Splníme tak prvú podmienku pre výstavbu priemyselného parku v Prešove. Čo sa investorov týka, aj v tomto smere už prebehlo niekoľko rokovaní. Verím, že niektorí z nich bude pre Prešov dostatočne zaujímavý na to, aby už v krátkom čase postavil v našom meste fabriku na pôde nového priemyselného parku.

Zriadenie priemyselných parkov je jedným z krokov, ktoré privedú do Prešova investorov. Rozšíria sa tak pracovné príležitosti a aj mladí ľudia budú mať viac možností plniť si svoje predstavy o práci. Úloha kresťanských dôchodcov tak bude, dúfam, o čosi jednoduchšia - mladí ľudia budú mať svoju prácu radi. Investori zvýšia v meste aj kúpyschopnosť. Keď sa môj známy vráti z Karibiku a otvorí si v Prešove vlastnú reštauráciu, bude mať do nej kto chodiť.

Ing. Štefan Kužma
viceprimátor mesta

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK