Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Zamestnanci prešovskej firmy ZVL Auto zostávajú v štrajkovej pohotovosti

Viac ako 150 zamestnancov firmy ZVL Auto, s. r. o. , Prešov, sa dnes po skončení pracovnej zmeny zišlo o 15. hodine pred areálom závodu, aby na protestnom zhromaždení vyjadrili nespokojnosť s postupom vedenia firmy pri vyplácaní miezd a so zlými pracovnými podmienkami.

V tejto súvislosti už na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí závodnej odborovej organizácie vyhlásili štrajkovú pohotovosť.
"Žiadame okamžité prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia vyplácanie miezd v stanovených termínoch tak, ako to bolo dohodnuté v kolektívnej zmluve, " povedal pred zhromaždenými predseda miestnych odborov Ján Jacko. Ten uviedol, že na minulotýždňovom stretnutí ho generálny riaditeľ Ondrej Zuskáč informoval, že z dôvodu zablokovania firemných účtov Sociálnou poisťovňou nebudú môcť vyplatiť časť marcovej mzdy.
Odborári žiadali, aby vedenie o stave upovedomilo zamestnancov. Manažment sa však podľa Jacka takémuto postupu bránil a požiadal odbory, aby o stave informoval sami. Závodný výbor v spolupráci s Odborovým zväzom KOVO teda zvolal na dnes protestný míting.
"Keď sa to zamestnávateľ dozvedel, nejakým spôsobom sa peniaze našli a v piatok boli odoslané na účty, " konštatoval Jacko. Štrajkovú pohotovosť však odborári nezrušili, pretože sa obávajú aj o aprílovú mzdu, ktorej výplatný termín uplynul 16. mája. Na dnešné protestné zhromaždenie pozvali aj zástupcov vedenia. Tí však neprišli. Odborárom a médiám sa nepodarilo stretnúť s vedením spoločnosti ani po skončení mítingu.
Jacko ďalej uviedol, že prostredníctvom OZ KOVO vyzvú manažment na ďalšie spoločné stretnutie, na ktorom by mali hovoriť o uspokojení nárokov zamestnancov. Ak sa tak nestane, sú rozhodnutí podniknúť ďalšie zákonné kroky, ktoré však zatiaľ nechcel konkretizovať.
Predseda OZ KOVO Emil Machyna dnes pre TASR povedal, že situácia je neprehľadná, a preto ponúkli tamojším zamestnancom pomoc. "Hrozí to, že nebudú mať vyplatené ďalšie mzdy. A my vôbec nevieme, v akom stave je firma, či bude ďalej podnikať, alebo nie, " povedal predseda OZ KOVO a dodal, že manažment by o týchto otázkach mal v prvom rade komunikovať s ľuďmi, ktorých zamestnáva.
Vedenie OZ KOVO podľa Machynu odporúča svojim organizáciám, aby v prípade, ak sa pracovníci nachádzajú vo výpovednej lehote, neprijímali niektoré formy Zákonníka práce na skrátenie pracovného času, takzvaných 60 %, pretože tak by mohli prísť o časť mzdy a znamenalo by to pravdepodobne aj nižšie odstupné.
"Zamestnanci sa však aj napriek tomu na takomto postupe dohodli, lebo mali záujem, aby firme pomohli, čo považujem za veľký ústupok, " doplnil Machyna.
Podľa slov predsedu závodného výboru OZ Jána Jacka v závode pracuje 320 zamestnancov, z čoho je asi 80 vo výpovednej lehote. Viac ako polovica zamestnancov vo výpovednej lehote poberá 60-% mzdu.
Situácia v závode na výrobu komponentov pre automobilový a strojársky priemysel sa podľa odborárov začala komplikovať po tom, ako sa znížili objednávky najmä zo zahraničia. Už začiatkom roka nahlásila spoločnosť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny hromadné prepúšťanie, ktoré sa týkalo 45 zamestnancov. Neskôr zoznamy rozšírili o ďalších 85 miest.
Ako informoval TASR člen rady OZ KOVO Jozef Balica, vedeniu spoločnosti ponúkli odborári ďalší termín na stretnutie. To by sa malo uskutočniť vo štvrtok popoludní.

(TASR)

Súvisiace články
29.6.2009 Zamestnaci ZVL Auto Prešov nastúpili do práce po nútenej dovolenke 16.6.2009 V ZVL Prešov trvá kvôli nevyplateným mzdám štrajková pohotovosť 21.5.2009 ZVL Auto chce časť aprílovej mzdy zamestnancom vyplatiť do 2 týždňov
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK