Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

ZVL Auto chce časť aprílovej mzdy zamestnancom vyplatiť do 2 týždňov

Spoločnosť ZVL Auto, s. r. o. , Prešov, zaplatila peniaze, ktoré dlžila Sociálnej poisťovni, a v súčasnosti v plnom rozsahu disponuje svojimi účtami. Uviedol to dnes generálny riaditeľ závodu Ondrej Zuskáč. "Momentálne čakáme na prílev finančných prostriedkov od našich zákazníkov a hneď, ako sa vyzbiera potrebná čiastka, tak vyplatíme prvú časť aprílových výplat našim zamestnancom, " konštatoval Zuskáč a dodal, že by sa tak malo stať do dvoch týždňov. Firma meškala s vyplatením odvodov a Sociálna poisťovňa (SP) postúpila pohľadávku na exekúciu, čím došlo k zablokovaniu jej účtov. Z tohto dôvodu podľa Zuskáča nebolo vedenie spoločnosti schopné zabezpečiť vyplatenie časti marcových miezd svojim zamestnancom v dohodnutom termíne.

Potom, ako manažment minulý týždeň informoval o situácii zástupcov zamestnancov, odborári sa rozhodli vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. Doplatok marcovej výplaty mali pracovníci na svojich účtoch už v pondelok 18. mája. Napriek tomu však v utorok popoludní zorganizovali odborári protestné zhromaždenie, pretože sa obávajú aj o aprílovú výplatu, ktorú mali dostať do 16. mája. Pred areálom spoločnosti sa zišlo viac ako 150 zamestnancov, ktorí vyjadrili nesúhlas s postupom vedenia pri vyplácaní miezd.
Situáciu v spoločnosti komplikuje už niekoľko mesiacov výrazný pokles objednávok od stálych odberateľov. Podľa generálneho riaditeľa sa predaj výrobkov v mesiaci máj v porovnaní s bežným predajom v minulom roku pohybuje na úrovni 10 %. Zvýšenie toku finančných prostriedkov očakáva vedenie v júli, kedy by mohlo dôjsť k nárastu predaja na 40 %. S ďalším zvyšovaním objednávok počítajú počas druhého polroka.
V súvislosti so zlou ekonomickou situáciou pristúpil manažment k viacerým opatreniam. Už v januári firma nahlásila hromadné prepúšťanie 45 pracovníkov, zoznam sa však postupne rozšíril o ďalších 85 ľudí. Tento proces by mal prebiehať do konca augusta. V budúcnosti by malo v závode pracovať zhruba 200 zamestnancov.
"Urobíme všetko preto, aby sa spoločnosť stabilizovala a vyrábala ďalej, " tvrdí Zuskáč. V rámci racionalizácie presunuli výrobu do jednej haly, aby sa znížili prevádzkové náklady. Zmení sa aj systém výroby, pretože základné polotovary chcú nakupovať od iných dodávateľov, čo je podľa riaditeľa omnoho lacnejšie, v závode sa budú sústreďovať na špeciálne úkony a finálne spracovanie. Nevyužité technologické zariadenia plánujú odpredať.
Produkcia ZVL Auto doteraz putovala hlavne do USA, Nemecka, Talianska a Rakúska. V súvislosti so zabezpečením odbytu spoločnosť posilnila obchodné oddelenie, ktorého úlohou je hľadať nových zákazníkov aj v segmente menších odberateľov, aby sa rozložili riziká v prípade poklesu dopytu. Orientovať sa chcú na okolité krajiny Európskej únie, prípadne na Ukrajinu.
ZVL Auto, s. r. o. , Prešov, sa zaoberá výrobou kuželíkových ložísk pre strojársky a automobilový priemysel. Vlastníkom 55-% podielu v spoločnosti je TBS Bearings Group Co. , Ltd. , zostávajúcich 45% vlastní spoločnosť ZVL Italia S.p. A.

(TASR)

Súvisiace články
29.6.2009 Zamestnaci ZVL Auto Prešov nastúpili do práce po nútenej dovolenke 16.6.2009 V ZVL Prešov trvá kvôli nevyplateným mzdám štrajková pohotovosť 19.5.2009 Zamestnanci prešovskej firmy ZVL Auto zostávajú v štrajkovej pohotovosti
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK