PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5044/fhe-shandy_rp-_shandy_a_ester.html

FHE: Shandy RP, Shandy a Ester

Prešovská hard-rocková, resp. metalová kapela Shandy a Ester vznikla zlúčením kapely gitaristu Stana „Šendyho“ Andrašíka Shandy RP a skupiny Ester speváka Rasťa Lendackého.
Shandy a Ester

Aktuálnu zostavu (od r. 2004) dopĺňajú Vlado Duleba – klávesy, Maroš "Magi" Vraňuch – basgitara, Martin "Klingy" Vraňuch - gitara a Vily Stanek – bicie.

Už v Shandy RP spieval Rasťo Lendacký, ktorý k tomu hovorí: „Šendy ma len zavolal naspievať mu cédečko. Inak, toto CD, čo sme teraz vydali, je už naše tretie. Prvé sme nahrali ako Shandy RP. Vzniklo tak, že Šendy urobil všetko v štúdiu, ja som iba prišiel a naspieval. Odohrali sme nejaké vystúpenia, no zistili sme, že to nie je ono. Ja som povedal, že mám predsa kapelu, oni prídu a zahrajú. Zlúčili sme vlastne dve kapely dokopy a odvtedy takto funguje. Z pôvodnej zostavy sme ostali Šendy, Magi a ja. “ Pôvodnú zostavu Shandy RP založil v júni 1995 dvaja gitaristi rockovej skupiny Eros - Stano Andrašík a Peter „Poľski“ Polák, dopĺňal ich Rasťo „Koza“ Lenárt, Ľubo Horňák a už spomínaný Maroš „Magi“ Vraňuch.

Diskografiu Shandy RP tvoria cédečka ...na úspech (1997) a 2002. Najnovšie CD Shandy a Ester sa volá Máme sa fajn 2008. V posledných rokoch zažívajú Shandy a Ester renesanciu. Účinkujú na mnohých akciách, zahrali si aj s českou legendou Citron či fínskou kapelou Lordi.

Webs: http://bandzone.cz/shandyaester
http://www.mkmb.sk/shandyaester/
http://www.muzikland.sk/shandyaester

Z bibliografie:
Profil Rasťa Lendackého: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=516

 
23.5.2009 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 6923 krát