Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Na Okružnej našli turbínu z roku 1930

Pri výstavbe Okružnej ulice sa našiel zaujímavý nález. Tzv. Francisciho turbínu z roku 1930 objavili pred niekoľkými dňami zamestnanci stavebnej spoločnosti, ktorá výstavbu cesty realizuje, pri Základnej škole na ulici Kúpeľnej.

Pri výkopových prácach na výstavbe vnútorného mestského okruhu bola nájdená zaujímavá technická pamiatka. Turbína, ktorá bola pravdepodobne súčasťou niekdajšieho mlynského náhonu, zrejme začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia nahradila predtým používané koleso ako nový modernejší pohonný systém. „Pamiatkári o ňu zatiaľ nejavia záujem, pretože vraj jednu takú už majú, “ povedal Ľudovít Koháni, vedúci oddelenia investičnej výstavby MsÚ v Prešove. Táto technická pamiatka by však mohla byť vsadená do prostredia v okolí cesty a slúžiť ako múzejný kus vystavený pod holým nebom. „Sú s tým však spojené veľmi vysoké finančné náklady, až niekoľko desiatok tisíc eur. Ak sa však vedenie mesta rozhodne, turbína sa môže stať ďalšou z pozoruhodností mesta, ktoré si turisti radi pozrú, “ uzatvára Ľ. Koháni.

Autor: Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK