Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Prešov k Bratislave nepresunieme

Ing. Štefan Kužma, viceprimátor: Keď som bol malým chlapcom, chodieval som na prázdniny k babke do Vranova nad Topľou. Jej dom bol blízko tamojšieho detského domova. Celé leto som vídaval deti, ktoré v ňom bývali. Sledovali sme ich ale vždy len z druhej strany plota v záhrade. Nerobili vlastne nič zvláštne, no aj tak sme mali stále pocit, že sú iní - uzavretí, oddelení od sveta, patriaci len sebe, jednoducho - deti z decáku. Spoza plota vychádzali cez prázdniny len na nákupy do samoobsluhy. Ani keď prechádzali priamo okolo nás, po ulici, kde sme sa hrali, neoslovili sme ich...

Počas uplynulého víkendu som bol na Najmilšom koncerte. Je to podujatie, na ktorom sa každoročne predstavujú deti z detských domovov so svojimi umeleckými výtvormi - tancujú, spievajú, hrajú divadlo. Čo je dôležité - stretávajú sa, zabávajú sa navzájom a približujú sa nám všetkým. Na koncerte vystupovali aj deti z vranovského decáku. Iste, nie tie, ktoré som ako chlapec cez prázdniny vídaval za plotom, tie už majú dávno svoje deti. V sobotu na koncerte som sedel v publiku, no deti na javisku boli odrazu bližšie ako kedykoľvek predtým. Zrazu sme sa na seba nedívali cez plot, ale zoči voči.

Pár dní pred týmto koncertom som mal možnosť navštíviť akciu organizovanú prešovskými vozičkármi. Išlo o burzu vlastných výrobkov z dreva, keramiky, textilu. Prispeli do nej aj ďalšie sociálne inštitúcie z Prešovského a Košického kraja. Neodolal som a domov som si priniesol veľkonočné ozdoby a drevenú lyžicu na ochutnávanie polievky, lebo ako som sa dozvedel, od kovovej lyžice si manželka pri varení môže popáliť ústa.

Tieto dve akcie mali pre mňa veľa spoločného. Videl som, čo dokážu ľudia napriek tomu, že majú hendikep. Možno je to práve preto. Ľudia, ktorým chýba zdravie, či rodina ma presvedčili, že sú odhodlaní pasovať sa s osudom.

Nebudeme sa dívať spoza plota

Ľudia s hendikepmi majú v sebe dosť odhodlania i sily na to, aby sa hendikepovanými necítili, nehovoria o tom, snažia sa niečo dokázať.

Tak trochu mi to pripomína "hendikep" východného Slovenska. Tiež by sme sa ale mali naučiť menej sa sťažovať na to, že sme priďaleko od Bratislavy, nemáme tu poriadne diaľnice, investorov a možnosti práce s vyššími zárobkami. Prešov k Bratislave nepresunieme, tak ako mnoho znevýhodnených ľudí nemôže ovplyvniť svoj hendikep. Musíme s ním teda rátať.

Aj napriek nemu však máme možnosť vytvoriť dobré programy a ukázať na čo máme. Musíme s tým začať okamžite. Lebo keď o necelý rok prebehne reforma a o väčšine vecí sa bude rozhodovať priamo u nás v regióne, nebudeme sa môcť vyhovárať.

Reforma verejnej správy spôsobí, že sa každý región bude starať o seba sám. Tak, ako to už dnes robia v menšom mestá a obce. Úradníci z regiónu sa už nebudú môcť sťažovať na zle rozdelené peniaze v Bratislave. Budú musieť tvoriť a hľadať možnosti. Výhodu bude mať ten región, ktorý sa na to už dnes dobre pripraví.

Ak sa pripravíme tak dobre a s odhodlaním ako sa deti z detských domovov pripravovali na svoje vystúpenie, som presvedčený, že z toho bude koncert, ktorý celému Slovensku ukáže, že my na východe sa hendikepovaní necítime. Máme dosť sily na zmenu a nemienime sa dívať spoza plota.

Ing. Štefan Kužma, viceprimátor mesta Prešov

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK