PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5147/fhe-nudzovy_vychod-_vychod.html

FHE: Núdzový východ, Východ

Núdzový východ bol priamym predchodcom skupiny Východ, pôsobil v 80. a začiatkom 90. rokov. Ústrednou postavou postavou bol Edo Klenal, hrali v ňom napr. Dušan Papp, Ján Višňovský, Daniel Hurtuk a Aleš Řezáč.

Pôvodne Núdzový východ sa neskôr zmenil Východ, ktorý vo svojej tvorbe miešal folk, rock a blues. V roku 1994 účinkuje v televíznych Pesničkároch slovenských (v zostave Klena, Papp, Hurtuk).

V roku 1997 vydal CD/MC vo vydavateľstve DUB-ART Prešov, v zostave Edo Klena (gitara, spev), Dušan Papp (gitara, basová gitara, spev), Dano Hurtuk (gitara, vokál), Jano Višňovský (basová gitara, saxofón, vokál) a Vlado Šipoš (bicie). Eponymný album obsahuje 15 piesní, zväčša z tvorivej dielne E. Klenu: Malí a bezmocní, Káry, Pomaly (Marcinko/Papp), Rozbité okná (Papp/Papp), Neopúšťaj nás, Starý dvor (Klena/Východ), Vyspievam sa (Dlhošová/Papp), Z nedele na pondelok (Marcinko/Papp), Sivo, Po 10 rokoch, Na na na, Nosím ťa v hlave (Papp/Papp), Nepovedz stačí, Stále, Nuly.

V období po vydaní albumu došlo vo Východe k personálnym zmenám. Ku Klenovi, Hurtukovi, Pappovi a Višňovskému pribudli Vlado Soško (elektrická gitara) a Rasťo Uhrík (basová gitara). Folkrockový Východ mal niekoľko úspešných koncertov najmä v období rokov 1997 - 98, inak sa prezentoval skôr len jeho líder Edo Klena, buď s hosťami, alebo sólovo. Tak tomu bolo aj v nasledujúcej dekáde.

Pod hlavičkou Edo Klena & Východ vyšlo aj CD rovnakého názvu, ktoré bolo súčasťou časopisu Watt (2001). Východ ho nahral v zostave Edo Klena, Dano Hurtuk, Ján Višňovský, Tomáš Višňovský (bicie, perkusie, spev) a Rasťo Uhrík. Album obsahuje 15 trackov z dielne E. Klenu.

Východ sa v klasickej zostave objavil na pódiu ešte počas Festivalu dobrej hudby - Sigord 2005 (fotografia je z tohto podujatia), kde okrem starých vecí odohral aj piesne z vtedajšej Klenovej novinky.

 
4.7.2009 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 6075 krát