Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

FHE: Edo Klena

Významný slovenský folkový muzikant Edo Klena (nar. r. 1963) z Prešova (resp. z Ľubotíc) sa na hudobnej scéne pohybuje od začiatku 80. rokov, väčšinou sám, ako pesničkár. Založil aj skupiny Bubublues, Núdzový východ a Východ, okrem toho vystupoval sólovo, alebo s inými hudobníkmi (ako Edo Klena a hostia, resp. Klenoty).

Klenoty

Už v roku 1980 zažíva svoje rockové obdobie s kapelou počas vojenskej služby (ako uvádza kniha Folk na Slovensku), prvý raz pred veľkým publikom vystupuje ako pesničkár na Martinskom folklóre (1985), s veľkým úspechom (získava cenu divákov). Nasleduje séria úspešných vystúpní v Čechách a na Slovensku. Koncom 80. rokov sa dostáva na „čiernu listinu“, keď mu nedovolili spievať na festivale v Martine (1987, na protest proti cenzúre odspieva jednu jeho pieseň Ivan Hoffman v rámci svojho bloku), vystrihli jeho piesne z televíznej relácie (dôvodom bolo, že v Prešove zbieral podpisy pod Niekoľko viet) apod.

Po revolúcii hrával Klena s Východom, aj sólovo. Zapísaný je aj vo vinylových drážkach, a to skladbou Zo srdca na platni Folkový kolotoč (Opus, 1990).

V roku 1994 vydal kazetu s názvom Edo Klena v produkcii AD micro STUDIO. Obsahuje 13 výlučne autorských skladieb (napr. V izbe sám a potme, Boli časy, O viere, Idiotský sen, Rum, Utečme do Ameriky…). Pri nahrávaní mu ako hostia vypomáhali osvedčení spoluhráči zo skupiny Východ a ďalší: Dušan Papp, Dano Hurtuk, Ján Višňovský, Aleš Řezáč a Števo „Uhlík“ Adamčík.

V roku 2000 vychádza CD Edo Klena v divadle a.ha. , na ktorom je live záznam z vystúpenia z r. 1999. Sprevádzajú ho Vlado Soško (gitara), Ján Višňovský (saxofón) a Tomáš Višňovský (bicie).

S Východom vydal Klena dva albumy Východ (DUB-ART, 1997) a Edo Klena & Východ (Watt, 2001). Koncom 90. rokov začal s organizovaním folkových večerov Eda Klenu, na ktoré pozýval rôzne talenty nielen zo Šariša, ale z celej republiky.

„Večný skeptik“ Klena v roku 2001 v rozhovore pre Korzár na otázku, či si myslí, že akustická muzika prežije aj ďalších mnoho rokov, odpovedal: „Muzika prežije, ale muzikanti to neprežijú, keď nebudú chodiť ľudia. Neviem čím to je. Či ľudia nechcú, nie sú naučení, nemajú chuť, sú utrápení alebo majú málo peňazí? Neviem. No je problém ich dostať na takéto akcie… Hynie to na malú návštevnosť. “

V roku 2005 vyšlo CD Edo Klna 2005 v košickom vydavateľstve Hevhetia s viacerými hosťami (vrátane speváčiek Marcely Jurčenkovej a Jarky Sisákovej). Album okrem „tradičných“ názvukov zvukov folku, blues a rocku nesie aj prvky popu a world music. „Hudbu Eda Klenu sa ale neoplatí rozoberať na súčiastky. Najpôsobivejšia je vo vzájomnej súčinnosti všetkých zložiek, “ napísal v recenzii na toto CD Martin Chrobák (Hudba, 2006), podľa ktorého je Klena „zrkadlom svojej doby“.

Po vydaní tohoto albumu hrával Klena chvíľu s obnoveným Východom, potom dal dokopy vlastné trio Klenoty, ktoré dali skladbám rockovejší šat, a s ktorým hráva podnes. V roku 2006 vyšla v Hudobnom centre Bratislava spolu s knihou Folk na Slovensku aj CD kompilácia Pesničkári slovenskí, ktorú otvára Klenova pesnička Lokálni lokaji. Priebežne nahráva aj nové veci, ktoré chce šíriť prostredníctvom internetu.

Web: http://www.klena.sk

Z bibliografie:
Večný skeptik Edo Klena: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=115

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK