Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: Ullanbatar Band

Prešovská kapela Ullanbatar Band vznikla ako priame pokračovanie formácie Pokriva (predtým tiež Letmý drist). Všetky tieto skupiny majú jedného spoločného menovateľa. Je ním prešovský gitarista Dušan Papp, známy aj z pôsobenia v kapele Východ.

Pod názvom Ullanbatar Band vystúpili Papp a spol. prvýkrát v roku 2002. Hosťoval s ňou aj Marián Čekovský, na poste speváčky sa predtým mihla aj Katka Smith (Schlosserová).

Viackrát došlo v kapele k personálnemu zemetraseniu. Z pôvodných členov ostal napokon iba Dušan Papp, speváčkou sa stala Veronika Koščová a skupinu doplnili gitarista Miloš Humeník a basgitarista Lukáš "Kolja" Kolivoška. Bicie zastúpil minidisk. V tejto zostave fungujú od finále Coca-Cola Pop Star (2006?).

V tejto súťaži sa Ullanbatar Band napokon nepresadil, triumf získal Vetroplach. Nedlho po tomto Ullanbatar Band prakticky končí.

Kapela Ullanbatar Band je známa aj tým, že netrvá na presnom písaní svojho názvu, ktorý označuje hlavné mesto Mongolska, a tak ju organizátori píšu rôzne. Aj ako Ulambátar, Ulánbátár, Ulanbatar, Ullámbatar, Ulanbattar... Dušan s úsmevom pripúšťa aj variant U-Band. „Koľko srandy s tým zažijeme, “ pochvaľoval si zložitý názov.

Hudobne sa táto kapela nedá jednoznačne zaradiť. V jej produkcii počuť staré dobré blues, hard rock, alternatívnu scénu, šesťdesiate roky a všetko možné. S trochou nadsázky možno hudobný štýl Ullanbatar Bandu označiť ako „papp-music“.

Foto: Korzár – Róbert Sándor

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK