Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Zamestnaci ZVL Auto Prešov nastúpili do práce po nútenej dovolenke

Po dvojtýždňovej nútenej dovolenke dnes nastúpilo znovu do práce takmer 200 zamestnancov spoločnosti ZVL Auto, s.r.o. , Prešov. Generálny riaditeľ spoločnosti Ondrej Zuskáč TASR potvrdil, že 26. júna vyplatili prvú časť májových výplat, ale zatiaľ iba zamestnancom s najnižším príjmom a ostaným chcú peniaze zaslať na účty v priebehu tohto týždňa.

Ekonomická situácia vo firme sa podľa Zuskáča postupne zlepšuje. V máji výrobca kuželíkových ložísk zaznamenal predaj produkcie len v objeme 115.000 eur (3,46 milióna Sk). Na základe objednávok vedenie firmy predpokladá, že v júli sa bude predaj pohybovať na úrovni 310.000 eur (9,34 milióna Sk). Ďalšie zlepšenie očakávajú po dovolenkovom období.
Vedeniu firmy sa na rok 2010 podarilo uzavrieť zmluvy so štyrmi výrobcami z oblasti automobilového priemyslu a poľnohospodárskej techniky z USA, Kanady a Nemecka.
"Tieto nové kontrakty môžu zvýšiť objem predaja v budúcom roku o približne 4 milióny eur (120,5 milióna Sk). Všetky signály naznačujú, že začiatok budúceho roka bude v znamení vyrovnaného hospodárenia spoločnosti, " povedal Zuskáč.
Problémy s odbytom výrobkov ZVL Auto sa začali na jeseň minulého roka. V rámci riešenia nepriaznivého stavu spoločnosť nahlásila hromadné prepúšťanie 130 zamestnancov, ktoré má prebiehať až dokonca augusta. Situácia sa výrazne zhoršila začiatkom mája, kedy mala firma z dôvodu nezaplatenia odvodov niekoľko dní zablokované účty a nebola schopná vyplácať mzdy v dohodnutých termínoch. Zamestnanci 13. mája vstúpili do štrajkovej pohotovosti a o týždeň neskôr pred areálom závodu odborári zorganizovali protestné zhromaždenie.
Spoločnosť uhradila dlh voči Sociálnej poisťovni a ešte pred protestným zhromaždením marcové mzdy doplatila. Do konca mája vyplatila aj polovicu aprílovej mzdy. V súvislosti s ďalším meškaním miezd plánovali odborári zorganizovať 23. júna protestný pochod centrom mesta.
"O probléme sme so zamestnávateľom rokovali a vzhľadom na to, že dohodu splnil, pochod sme zrušili, " uviedol pre TASR člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. Zároveň však dodal, že momentálne už zamestnancom meškajú aj májové výplaty, a preto sa dnes popoludní uskutoční stretnutie odborov s manažmentom.
Balica ocenil ústretovosť vedenia ZVL, ktoré otvorene informuje o problémoch a snaží sa robiť kroky smerujúce k zlepšeniu súčasného stavu. "Našim cieľom však je, aby zamestnanci za odvedenú prácu dostávali výplaty v dohodnutých termínoch, " dodal.

(tasr)

Súvisiace články
16.6.2009 V ZVL Prešov trvá kvôli nevyplateným mzdám štrajková pohotovosť 21.5.2009 ZVL Auto chce časť aprílovej mzdy zamestnancom vyplatiť do 2 týždňov 19.5.2009 Zamestnanci prešovskej firmy ZVL Auto zostávajú v štrajkovej pohotovosti
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK