Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Dva vlčiaky dohrýzli chlapca na smrť

Lipany - Smrťou deväťročného Patrika Kravianského z Lipian sa skončil sobotňajší útek dvoch Československých vlčiakov z objektu firmy Ultra Plast v Lipanoch (okres Sabinov). Okrem toho, že psy na smrť pohrýzli lipianskeho školáka, za obeť im padol aj ďalší pes nezistenej rasy. Jaroslav R. zo Šarišských Michalian stihol rozzúreným krížencom nemeckého ovčiaka a vlka újsť. Podľa policajných informácií podľahol Patrik ťažkým zraneniam v dôsledku straty krvi a udusenia. Oba psy vo vyčíňaní zastavil poľovník Antonín H. z Lipian, ktorý ich zastrelil guľovnicou.

<img src="obrazky/miesto_cinu_001.jpg" width="300" height="225" border="1" alt="Miesto činu">

"Boli sme si u Patrika pre nálepky pokémonov. Keď sme sa vracali pred bránou stáli dva hnedobiele psy, veľké ako vlčiak," začala rozprávanie jedenásťročná Lenka Chovancová, ktorá útoku psov unikla len o vlások. "Bežali sme do dvora, ale brána bola zavretá. Ja som rýchlo vyskočila na popolnicu, odtiaľ cez plot do dvora. Paťo chcel preliezť, ale šmýkalo sa mu, lebo pršalo." Psy strhli chlapca z plotu za nohu a za krk. Ako ďalej povedala, spoza plota kričala o pomoc a sledovala, besnenie zvierat. "Potom došli nejaký ujovia na modrom aute a chceli psy odohnať. Trúbili, odháňali ich, no psy nechceli odísť. Stále do Patrika hrýzli," tvrdí dievča, ktoré bolo svedkom tragédie kamaráta.

<img src="obrazky/ceskoslovensky_vlciak_001.jpg" width="300" height="225" border="1" alt="Československý vlčiak">

Jeden z majiteľov firmy a zároveň aj psov Peter Nedeliak z Ľutiny (okres Sabinov) vyslovil maximálnu ľútosť nad sobotňajšou udalosťou. "Som pripravený niesť morálnu i trestnoprávnu zodpovednosť. Je to nepredstaviteľná tragédia a je nám neuveriteľne ľúto mladého ľudského života, ktorý takto tragicky skončil," tvrdí. Ako povedal, aj v tomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhal ľudský faktor. Tesne pred útekom prišiel psí pár o jedného so svojich potomkov. "Zamestnanec, ktorý šteňa odovzdal novým majiteľom z Bratislavy klietku síce zatvoril, zabudol ju však zaistiť. Podráždení rodičia v priebehu dvoch minút vybehli z klietky, cez bráničku sa dostali do dvora poľnohospodárskeho družstva Obzor, odtiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou cez otvorenú bránu na ulicu." Majiteľ štvorročných psov ďalej uviedol, že za štyri roky sa nič podobného nemohlo stať, nakoľko psy sú naozaj dobre zabezpečené. V strážení objektu sa striedali.

Iný pohľad na vec má matka nebohého Patrika, Jarmila Kravianská. Ako nám povedala, psy z objektu firmy zvykli újsť. "Minulého roku v zime nám vbehli do dvora, kde sa deti hrali. Našťastie nás bolo vonku viac, takže sme ich vyhnali. Boli s nimi jednoducho problémy." Matka, ktorá v sobotu prišla o svoje jediné dieťa nám priblížila ďalší priebeh sobotňajšej drámy. "Auto, okolo ktorého psy behali chodilo po ulici hore dolu. Tie psy vyskakovali na kapotu, do okien, mala som pocit, že sú schopné rozbiť sklo. Potom sme si všimli, že jeden z nich má celú papuľu od krvi. Ja som si automaticky spomenula na svojho chlapca, ktorý s kamarátkou vyšiel na ulicu. Už bolo neskoro. Smrť prišla hneď aj keď sa mu snažili pomôcť." Ako ďalej povedala psy po útoku absolútne nepočúvali svojho pána a ďalej besneli, "správali sa ako vlky." Nešťastná matka má podozrenie, že psy neboli dostatočne kŕmené, z čoho podľa nej pramení ich zúrivosť. Majiteľ si myslí, že to bol materinský cit, ktorý sa prejavil po tom, čo bolo rodičom odobraté mláďa. Jednoznačne poprel, že by boli vyhladované, čo demonštroval plnou chladničkou potravy. Na margo tvrdení, že psy už niekoho napadli uviedol, že si to ľudia pletú s jeho psom, ktorý napadol človeka pred šiestimi či ôsmimi rokmi. Súrodenci, ktorých majú vo firme od narodenia už štyri roky podľa Nedeliaka priestor Ultra Plastu nikdy neopustili.

Pri tomto tvrdení vyznievajú kontrastne slová primátora Lipian Eduarda Vokála. "Psy z Ultra Plastu občas utiekli. Kým ich majitelia chytili, obťažovali občanov na ulici." Ako primátor povedal, na radnici už mali v minulosti na dvojicu psov sťažnosť. "Bol im zaslaný list, v ktorom boli vyzvaní, aby si povinnosti súvisiace so psami plnili."

Foto: Stanislav BAČENKO

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK