PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5241/proces_s_mikulasom_c-_dnes_pokracoval_vypovedou_znalcov.html

Proces s Mikulášom Č. dnes pokračoval výpoveďou znalcov

Výpoveďou znalkyne z odboru súdneho lekárstva dnes po viac ako štyroch mesiacoch pokračovalo hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. , ktorý čelí pred senátom Okresného súdu v Prešove obžalobe zo šiestich vrážd a spolu s Jozefom M. aj obvineniu so spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela.

V súvislosti s vraždou Pavla Lenharta, ku ktorej došlo vo februári 1997, sa znalkyňa vyjadrovala k priebehu skúmania strelných rán. Podľa záverov vyšetrovania i predchádzajúcej výpovede jedného zo svedkov mal Mikuláš Č. poškodeného streliť najskôr do oblasti tváre a následne aj do temena hlavy.

Obhajoba si dala vypracovať ďalší posudok, ktorý spracovali odborníci na balistiku z Českej republiky. Na základe zistených rozdielov pri porovnávaní priemerov oboch vstrelov predpokladajú, že sa mohlo strieľať z dvoch zbraní, čo by výpoveď svedka spochybňovalo. Podľa obhajoby by sa špekuláciám dalo predísť vykonaním exhumácie tela poškodeného. Predseda senátu však na pojednávaní prečítal správu pohrebnej služby, v ktorej sa konštatuje, že telo bolo spopolnené a preto takéto dokazovanie nie je možné uskutočniť.

Na dnešné pojednávanie bol predvolaný aj znalec z odboru psychológie, ktorý vypracoval na žiadosť súdu nový posudok na obžalovaného. Obhajoba však dnes voči jeho výpovedi vzniesla námietku. Odôvodnila to tým, že znalec obžalovaného nevyšetril a posudok vypracoval na základe spisového materiálu, ktorý bol doteraz k dispozícii.

Navrhované vyšetrenie týmto znalcom Mikuláš Č. odmietol, pretože podľa neho úzko spolupracuje s odborníkom, ktorý už pred tým vypracoval na neho zmätočný posudok. Navyše obhajoba nemala možnosť oboznámiť sa s dokumentom, nakoľko im bol doručený len dnes a vyžiadala si čas na jeho preštudovanie.

Mikuláš Č. pre súdom uviedol, že nemá problém podrobiť sa psychologickému vyšetreniu, ale nechce, aby to bol človek, ktorý spolupracuje so slovenskými vyšetrovateľmi.

"Ja sa znaleckého posudku nebojím. Ak by som mal možnosti a nebol by som obmedzovaný väzbou, predložil by som aj štyri znalecké posudky odborníkov z iných krajín, " dodal obžalovaný.

V tejto súvislosti dnes obhajoba navrhla vypočuť znalca z Českej republiky, ktorý s obžalovaným absolvoval šesťhodinový pohovor a závery zhrnul do správy. Tento materiál súd dostal minulý týždeň v piatok. Predseda senátu výpoveď českého odborníka nepripustil, pretože nie je zapísaný v oficiálnom zozname znalcov Ministerstva spravodlivosti SR, ale jeho správu zaradil do spisu ako listinný dôkaz. Rovnako ju poskytol aj slovenskému znalcovi, aby ju mohol porovnať so svojimi zisteniami.

Pojednávanie súd prerušil do utorka rána, keď sa budú čítať listinné dôkazy a predvolal aj znalca z odboru psychológie, ktorý dnes nevypovedal.

(TASR)

 
27.7.2009 | Autor: TASR | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2028 krát