Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Najstaršia obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny

V Zariadení pre seniorov „Náruč“ na Veselej ulici v Prešove sa dnes konala výnimočná oslava. Obdivuhodných 104 rokov sa dožila jedna z obyvateľov tohto domova seniorov, najstaršia Prešovčanka, pani Ema Mesznerová.

obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny

K narodeninám prišla oslávenkyni zablahoželať aj viceprimátorka mesta Prešov, JUDr. Katarína Ďurčanská. „Niekto má toho nadeleného viac, iný menej, dôležité je, aby sme svoj život, či už krátky alebo dlhý, prežili v láske a aj toho požehnania z hora aby bolo, “ povedala pri gratulácii zástupkyňa Ďurčanská. K radu gratulantov sa pridali aj obyvatelia domova a súbor Karpaťanin, ktorých umelecký program pani Mesznerovú dojal k slzám.
„Myslím, že jej liekom na dlhovekosť nie je žiadny každodenný kalíšťok, “ smeje sa sociálna pracovníčka Dáša Juhásová. „Podľa mňa ju pri živote drží jej rodina a príbuzní, ktorí jej neustále píšu a pokiaľ im to možnosti dovolia, navštevujú ju, aj keď bývajú stovky kilometrov ďaleko. Dcéra a vnuci totiž žijú v zahraničí. “ Podľa opatrovateliek pani Mesznerová neužíva žiadne lieky a je stále schopná pohybu – po svojej izbičke sa denne prechádza.
Oslávenkyňa pochádza z dvojčiat. Rovnako ako jej sestra Irma sa narodila 26. júla 1905 v Nálepkove, okres Spišská Nová Ves. Otec bol kováčom, mama sa starala o domácnosť. V roku 1930 sa pani Ema v rodnom mestečku vydala. S manželom vychovala dcéru Hildegardu. Ovdovela 16. apríla 1975. Celým jej životom boli práce v záhradke a na poli. Keď sa už nedokázala o seba postarať, prišla aj so svojou sestrou – dvojičkou do zariadenia na Veselej.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny
obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny
obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny
obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK