Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

30-ročná obradná sieň sa bude rekonštruovať

Dnes sa na prešovskej radnici stretli zástupcovia projektantskej spoločnosti, ktorá vyhrala výberové konanie na rekonštrukčné práce obradnej siene, s architektom, ktorý je autorom jej pôvodnej podoby spred 30 rokov – Ľubomírom Brezinom, momentálne žijúcim v Kanade.

Na rokovaní s primátorom mesta hovorili o budúcej podobe tejto miestnosti a jej priľahlých priestorov, ktoré by sa mali stať najkrajším multifunkčným kultúrno-spoločenským centrom mesta.

Sála, v ktorej prežívajú Prešovčania najkrajšie okamihy svojho života, si po 30 rokoch aktívnej služby vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. „Sála bola postavená v roku 1979. Je nielen technicky ale už aj morálne zastaralá, preto sme spolu s poslancami Mestského zastupiteľstva schválili zámer jej celkovej obnovy, “ vysvetľuje primátor mesta Prešov, Pavel Hagyari. „Mesto Prešov a jeho občania si zaslúžia krásny a dôstojný stánok, ktorý bude slúžiť rovnako pre civilné občianske obrady – svadby, uvítania detí do života či stretnutia s jubilujúcimi seniormi, ako aj pre kultúrno-umelecké podujatia, výstavy, koncerty, ale aj spoločenské stretnutia, kongresy a semináre, “ pokračuje P. Hagyari.

Má ísť o rekonštrukciu interiéru, no rovnako aj spojovacej chodby, malého nádvoria a exteriéru budovy. Celkový náklad na opravu sa odhaduje na približne 1,5 mil. €. Zástupcovia dodávateľskej spoločnosti, ktorá má v priebehu roka vypracovať projekt rekonštrukcie, sa dnes na radnici stretli s architektom Ľubomírom Brezinom, autorom pôvodnej podoby sobášnej siene. „K rekonštrukcii chceme pristupovať citlivo, preto sme na prácu prizvali aj autora pôvodného projektu. Ten pozvanie prijal a pricestoval až z Toronta, kde momentálne pôsobí. Na novom projekte budú títo stavební inžinieri spolupracovať aj takto na diaľku, “ dodal primátor. Podľa jeho slov samotné stavebné práce začnú až po doznení finančnej krízy. Je možné, že na obnovu obradnej siene bude mesto musieť vziať úver. Ide však o jednu z priorít, vedenie mesta preto bude hľadať potrebné zdroje.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK