Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Ďalšie špeciálne nasvetlené priechody pre chodcov zvýšia bezpečnosť Prešovčanov

Pokračujeme v projekte „BEZPEČNÉ MESTO“.

Od včerajšieho večera zlepšuje bezpečnosť občanov na prešovských cestách ďalších 20 špeciálne nasvetlených priechodov, ktoré sú rozmiestnené na najkritickejších miestach na území celého mesta. Špeciálne nasvetlenie cestných zebier je projektom, ktorý od roku 2006 realizuje spoločnosť O. S. V. copm, a.s.

Včera večer sa oficiálne rozsvietilo spolu 31 špeciálnych nasvetlení priechodov pre chodcov v meste Prešov. Po skúsenosti s 11 špeciálne nasvetlenými priechodmi, ktoré v predchádzajúcich dvoch rokoch zrealizovala spoločnosť O. S. V. O. comp, k nim včera pribudlo ďalších 20. Financovanie špeciálneho nasvetlenia je riešené z úspor dosiahnutých pri verejnom osvetlení, resp. ako sponzorský dar spoločnosti, ktorá v meste Prešov zabezpečuje osvetlenie na verejných komunikáciách. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo zrealizovať ďalšiu etapu v rámci projektu „Bezpečné mesto“, ktorým chceme zvýšiť bezpečnosť najmä chodcov a cyklistov v Prešove, “ hovorí primátor mesta Prešov, JUDr. Pavel Hagyari. „Prešov je v tomto priekopníkom, aj čo sa týka financovania. Na rozsiahly projekt sme nemuseli vyčleniť žiadne rozsiahle investície, pretože ide o využitie financií, ktoré sa ušetrili pri hospodárení s elektrickou energiou spotrebovávanou v sieti verejného osvetlenia mesta Prešov. Verím, že takto "osvietení" budeme aj v ďalších projektoch, “ dodáva s úsmevom primátor mesta.
„Ide o prídavné svietidlá, ktorých cieľom je, aby bol chodec na priechode alebo pred priechodom priamo osvetlený a upútal na seba pozornosť vodiča, “ vysvetľuje Ing. Peter Bindas, riaditeľ spol. O. S. V. O. comp. a.s. „Vidieť a byť videný je zásada bezpečnej prevádzky na pozemných komunikáciách. Takéto nasvetlenie priechodov pre chodcov predstavuje európsky štandard osvetlenia frekventovaných komunikácií, kde hlavne v prechodných ročných obdobiach dochádza k častým tragickým kolíziám medzi chodcom a autom. Toto špeciálne nasvetlenie pomôže vodičovi zbadať chodca už o 50 metrov skôr, čo následne znamená dlhšiu brzdnú dráhu a väčšiu šancu pre chodca prejsť cestou bezpečne."

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK