Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Holandská vláda podporila Gemor

Vláda Holandského kráľovstva vzala 10-ročnú garanciu na úver 1,1 milióna holandských guldenov Holandskej národnej banky pre Gemor Fashion, spol. s. r. o., v Prešove. Vďaka tomu mohla táto spoločnosť, v ktorej dvoma 50-percentnými spoločníkmi sú prešovská firma Gemini Fashion a holandská Manderley Fashion kúpiť objekt s pozemkom v Prešove a rekonštruovať ho pre výrobné potreby, ktorými sú šitie konfekcie. V piatok 27. apríla tieto priestory slávnostne otvorili.

Riaditeľ Gemor Fashion a jeden zo spoluvlastníkov spoločnosti Matúš Murajda na tlačovej besede pri tejto príležitosti informoval, že spoločnosť píše 9. rok svojej histórie, pritom on sám ešte ako riaditeľ štátneho podniku Kogutex v Prešove spolupracoval s firmou Antonia Maria Josefa Morsmana od roku 1984. Aj vďaka týmto dlhoročným kontaktom je ich spoločné podnikanie úspešné. Vlani síce skončili v strate, ale tú vyvolala spomínaná investícia. "Nerobili sme ju na zelenej lúke, ale kúpou starej haly ZVL sme chceli dokázať, že i toto je schodná cesta," konštatoval.

Pri svojich začiatkoch Gemor Fashion zamestnávala 62 ľudí, pri presťahovaní sa do nových priestorov - bez prerušenia výroby - začiatkom januára t. r. 165, v súčasnosti dáva prácu 185 šičkám. V nových priestoroch je ešte kapacita ďalších 40 pracovných miest. Obrat spoločnosti za rok 1992 činil 12 miliónov Sk, za rok 2000 už 120 miliónov Sk. Za prvý štvrťrok dosiahli obrat tovaru 38 miliónov Sk, čo je podľa M. Murajdu výborné a mali by tohto roku mať aj zisk 4 milióny Sk.

Gemor Fashion celú svoju produkciu vyváža, najmä do Holandska, Švajčiarska, Nemecka, Rakúska. Šije vlnené a bavlnené pánske plášte, značkové oblečenie La Coste a uniformy pre holandských a švajčiarskych policajtov a nemeckých poštárov na základe štátnych objednávok.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK