Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Nové možnosti pre ľudí s hendikepom ponúka Denné centrum Radosť

Telesne postihnutá mládež stretávajúca sa v dennom centre Radosť, ktoré prevádzkuje občianske združenie Barlička, sa dnes mala možnosť porozprávať s primátorom mesta Prešov, Pavlom Hagyarim.

Okrem toho, že sa mladí vozičkári predviedli vynikajúcimi výsledkami muzikoterapie a ďalšími tvorivými aktivitami, v diskusii zasypali hlavu mesta množstvom priamych otázok.

Centrum Radosť na ulici Matice slovenskej v Prešove dnes hostilo primátora mesta. Počas dopoludňajšej návštevy sa s ním mali možnosť porozprávať viacerí mladí ľudia, ktorým osud nedoprial rovnaký podiel ako zdravým ľuďom. „Títo mladí sú veľmi šikovní. Študujú, majú chuť zabávať sa a robiť rovnaké veci ako ostatní. V našom centre sa im snažíme zvýšiť kvalitu života najmä množstvom aktivít, ktoré pre ne pripravujeme. Nápadov a entuziazmu je veľa, potrebujeme už len peniaze a väčší priestor na túto našu prácu, “ s úsmevom povedala riaditeľka centra a predsedníčka OZ Barlička, MUDr. Anna Kvokačková. "Máme tu divadelný, hudobný a tanečný krúžok, organizujeme divadelný festival, pre nás ale aj pre ľudí zvonku opravujeme park vo vonkajšom areáli budovy, funguje tu chránená dielňa, kde sa vyrábajú ručne robené darčekové predmety, prevádzkujeme fit centrum a centrum pre mamičky s deťmi, " vymenúva aktivity združenia A. Kvokačková.

V tomto roku združenie zamestnalo ďalších 8 pracovníkov, ktorí majú v dennom centre zabezpečovať osobitnú odbornú starostlivosť, rehabilitácie, ale aj výchovnú a záujmovú činnosť, prípadne pracovnú terapiu s prihliadnutím na stupeň funkčnej poruchy a mentálnu úroveň klienta.

Telesne postihnutá mládež na dnešnej besede s primátorom ukázala, že má rovnako rada hudbu, spev či tanec ako ich zdraví rovesníci a prekvapila najmä priamosťou otázok smerujúcich hlave mesta. Okrem mestských parkov ich zaujímala tiež finančná kríza, socha Krista, ale aj cestovanie v MHD či chodníky upravené pre vozičkárov. „Vašej pani riaditeľke patrí moja hlboká úcta a obdiv a najmä vďaka za všetko, čo tu pre vás robí. Môj obdiv patrí i vám. Veľmi rád budem s vami spolupracovať. Navrhujem dohodu - vy mi dáte vedieť, s akými problémami sa najčastejšie stretávate – zmapujete konkrétne chodníky, po ktorých neviete prejsť, presondujete linky nízkopodlažných autobusov a dáte mi podnety, čo robiť, aby sa vám v meste lepšie žilo a ja sa postarám o to, aby sa tieto vaše podnety zrealizovali a aby sa tak Prešov stal priateľský aj k vám, ktorí ste inak obdarovaní, “ vyjadril sa na besede primátor Pavel Hagyari.

OZ Barlička v tejto dobe realizuje zbierku na zakúpenie vertikalizačného zariadenia ERIGO, ktorým by sa mala zlepšiť motorika a koordinácia celého organizmu hendikepovaných ľudí. Viac informácií nájdete na www.barlicka.com.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK