Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Proces s Mikulášom Č. dnes odročili na 21.-23. septembra

Senát Okresného súdu (OS) v Prešove dnes odročil hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. na 21. - 23. septembra.

Dôvodom je sťažnosť obžalovaného voči predchádzajúcemu uzneseniu súdu v súvislosti s doplnením posudku z odboru balistiky, ktorý má dopracovať Kriminalisticko-expertízny ústav v Košiciach. V priebehu procesu sa objavili rozpory vo výpovediach svedkov a znaleckých posudkoch, akou zbraňou mohol byť usmrtený Pavol Lenhart. Predseda senátu dopracovanie posudku pozastavil až do rozhodnutia Krajského súdu (KS) o sťažnosti.

Okrem výsledkov balistického skúmania sa na ďalšom pojednávaní plánuje súd oboznámiť aj so správou znalca z odboru psychológie, ktorému súd uložil vypracovať posudok na Mikuláša Č. a zároveň predvolá aj ďalšiu znalkyňu z tohto odboru. Jej posudok si dal vypracovať obžalovaný na vlastné náklady a zároveň sa podrobil aj psychologickému vyšetreniu, čo v prípade odborníka prizvaného súdom odmietal. Závery skúmania doručila obhajoba 31. augusta a podľa vyjadrenia predsedu senátu, súd nemal na preštudovanie dokumentu dostatok času. Oboch znalcov preto predvolá na 21. septembra.

Ide v podstate už o druhý posudok, ktorý si objednala obhajoba. Prvý predložila už na júlovom pojednávaní a vypracoval ho odborník z Českej republiky. Nakoľko však nebol evidovaný v príslušnom zozname Ministerstva spravodlivosti SR, súd jeho výpoveď ako znalca nepripustil a zaradil správu medzi listinné dôkazy.

Na OS dnes prebehlo aj neverejné zasadnutie, na ktorom obžalovaný vzniesol námietku zaujatosti voči predsedu senátu. Ako pre TASR uviedol hovorca súdu Michal Drimák, senát námietke nevyhovel a Mikuláš Č. podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať KS. Počas neverejného zasadnutia senát rozhodol aj o predĺžení väzby pre obžalovaného do 26. decembra 2010. Aj voči tomuto rozhodnutiu Mikuláš Č. podal priamo na zasadnutí sťažnosť.

Proces s Mikulášom Č. , ktorý čelí obžalobe zo šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. aj zo spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela, sa začal v novembri minulého roka a v jeho priebehu bolo vypočutých viac ako 50 svedkov a znalcov. Ako dnes uviedol predseda senátu, po výpovedi znalcov z odboru psychológie a balistiky, ktoré súd žiadal doplniť, by mali nasledovať záverečné reči obžaloby a obhajoby.

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému Mikulášovi Č. trest odňatia slobody na 15 – 25 rokov alebo doživotné väzenie.

(TASR)

Súvisiace články
27.1.2010 V procese s Mikulášom Č. dnes vypovedal jeho bývalý spoločník z firmy 26.1.2010 V procese s Mikulášom Č. vypovedala manželka Miroslava Vlčeka 26.1.2010 Mikuláš Č. čelí pred súdom obžalobe z vraždy Miroslava Vlčeka 10.11.2009 Mikuláša Č. odsúdili na doživotný trest odňatia slobody 21.10.2009 Mikuláš Č. priznal spoluúčasť na jednej zo siedmich vrážd 20.10.2009 Záverečné reči obhajoby Mikuláša Č. budú pokračovať v stredu 20.10.2009 Prokuratúra navrhla pre Mikuláša Č. v záverečnej reči doživotné väzenie 28.7.2009 Proces s Mikulášom Č. súd odročil na september 27.7.2009 Proces s Mikulášom Č. dnes pokračoval výpoveďou znalcov 26.7.2009 Na Okresnom súde v pondelok pokračuje hlavné pojednávanie s Mikulášom Č.
Mohlo by Vás zaujímať
Drogová trestná činnosť
Boli zadržané dve osoby, išlo o Prešovčanov vo veku 35 a 51 rokov.
Opitý vodič medzinárodnej kamiónovej dopravy
Vyšetrovateľ obvinil 34 ročného Bielorusa.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK