Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Otvorili pltnícku sezónu na Dunajci

Červený Kláštor (TASR) - Za nádherného slnečného počasia a záujmu, ktorý o 300 percent prevyšoval možnú kapacitu slávnostne otvorili 1. mája na Dunajci s výborným vodným stavom v poradí 123. pltnícku sezónu.

Na 12 pltiach sa zviezlo o. i. okolo 120 pozvaných hostí súkromnej firmy Pltníctvo Dunajec so sídlom v Červenom Kláštore. Išlo o predstaviteľov štátnej správy a obecných úradov, obchodných partnerov z cestovných kancelárií a agentúr, tatranských hotelov, s ktorými uvedená firma spolupracuje. Ladislav Solár, jeden z jej spolumajiteľov pri tejto príležitosti informoval, že tak ako po iné roky tak aj tento sami si vyrobili asi 5-6 nových súprav pltí, ktoré v priemere vydržia 6-8 rokov. Jedna jazda z Červeného Kláštora do Lesnice trvá od 60 do 120 minút po asi 10 km dlhej trase prielomom Dunajca po prúde v Pieninskom národnom parku.

Na vrchole sezóny využíva táto firma vyše 30 pltí. Vtedy berie do práce aj brigádnikov, zväčša vysokoškolákov. Základ pracovného osadenstva od 15. apríla do konca októbra tvoria pltníci, miestni obyvatelia, ktorí sú v trvalom pracovnom pomere.

Medzi účastníkmi slávnostného otvorenia bola už aj 40-členná skupina turistov z nemeckého Mníchova. Hrali goralské ľudové kapely, miestny duchovný posvätil plte.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK