Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Výnimočná šanca oboch metropol

Pri kontaktoch s ľuďmi, alebo inštitúciami nás obyčajne zaujíma s kým máme do činenia. Snažíme sa o objektoch nášho záujmu získať čo najviac objektívnych informácií.

Nie je nám ľahostajné, ako sa budú správať, akú majú reputáciu, či dodržiavajú dohody, či nie sú zapletené do podvodov, afér, alebo spolkov s podsvetím. Ťažko si vieme vymenované i nevymenované informácie získať bez pomoci ďalších ľudí, alebo ďalších inštitúcií. Tie, ak im máme veriť, musia požívať našu dôveru. Nadobudnutú konkrétnou skúsenosťou, vyhodnotením doterajších vzťahov. Len informácii od toho, komu veríme, pripisujeme vážnosť, len taká informácia nám dáva garanciu, že sa nerútime do vzťahov, na ktoré doplatíme.
Kredit našich potenciálnych partnerov je vážnou podmienkou pre budovanie vzťahov. Aj keď sa nikdy nedá úplne vylúčiť riziko, obyčajne si dávame pozor pri výbere objektov na osobné, obchodné, alebo iné vzťahy. Horšie je to už v prípade, že my sami sa stávame objektom skúmania. Že sa niekto zaujíma o našu dôveryhodnosť, že si niekto preveruje nás osobne, alebo inštitúciu, ktorú reprezentujeme. Vtedy nie zriedka odznejú nevyberané slová, vtedy sa radi urážame a pohoršujeme sa nad tým, čo si to kto dovoľuje.

PRÍJEMNÉ PREKVAPENIE OD TORYSY

Tak, ako každý okamih života, aj uplynulé dva týždne boli časom, v ktorom si každý z nás budoval svoj vlastný kredit, vlastnú reputáciu. Budovalo si ich i mesto Prešov. Na rôznych poliach. Spomeniem len niektoré. V závere predminulého týždňa sa v našom meste zhromaždilo niekoľko desiatok primátorov miest Slovenska na pracovnom rokovaní, valnom zhromaždení Klubu primátorov miest SR. Nechcem sa ale venovať jeho výsledkom. Chcem zvýrazniť tú časť stretnutia, ktorá prispela k zlepšeniu povesti mesta, k vytvoreniu pozitívneho obrazu o Prešove u ľudí, ktorí stoja na čele iných miest Slovenska a ktorí majú dostatočne veľký priestor pre šírenie dobrého mena v mieste svojho pôsobenia, ale aj v kontaktoch s ľuďmi v rôznych končinách sveta. Budem trochu neskromný. Pre mnohých kolegov, ktorí v našom meste ešte nikdy neboli, alebo pre tých, ktorí Prešov videli pred viac ako desiatimi rokmi, bol zážitok z mesta doslova šokom. Z médií, hlavne vizuálnych elektronických sa do obrazu nášho mesta situujú najmä problémy s rómskou komunitou, s nezamestnanosťou, či problémami iného druhu. Nie je tam priestor pre informáciu o tom, že tu žijú v kultivovanom prostredí slušní, schopní, pracovití a veľmi milí Prešovčania. Že tu ľudia majú zmysel pre kultúru, šport, zábavu, ale aj pre krásno v prírode i v prostredí, kde trávia väčšinu času. A tak nie čudo, že pre kolegov z Levíc, Kremnice, Pezinka, či iných vzdialenejších miest bolo naše mesto, jeho usporiadanosť, architektonická krása i atmosféra obrovským prekvapením. Spomenutý zážitok určite neostane len v hlavách primátorov mnohých miest. Dozvedia sa o ňom mnohí, určite i takí, ktorí sem prídu nie len s cieľom obdivovať.
Za ďalší krok k zvýšeniu prestíže mesta považujem pripravenú štúdiu priemyselných parkov v katastroch miest Prešov a Košice. Pred niekoľkými dňami sme za účasti najvyššej reprezentácie susedného mesta prerokovali a posúdili spomenutú štúdiu a vytýčili si priority a postup pri zabezpečovaní spoluúčasti štátu pri realizácii projektu. Že je spoluúčasť štátu nevyhnutná snáď nemusím zdôrazňovať. Pre lepšie ozrejmenie uvediem len fakt, že zriadenie jedného parku do podoby, ktorá je obvyklá v okolitých krajinách, si vyžiada financie, ktoré sa počítajú v objeme nad jednu miliardu Sk. To, samozrejme, nie je možné zrealizovať z prostriedkov, ktoré má k dispozícii mesto Prešov alebo mesto Košice. Možno je užitočné zdôvodniť aj to, prečo jeden projekt spolu s Košicami. Jedinečné postavenie druhého a tretieho najväčšieho mesta na Slovensku, minimálna vzdialenosť, prepojenie diaľnicou a veľká spádovosť z každej svetovej strany do obidvoch metropol východu predurčujú túto, viac ako pol miliónovú aglomeráciu k spoločnému postupu pri zabezpečovaní hospodárskeho rozvoja regiónu. Možno si to ani neuvedomujeme, faktom je ale, že spomenutá aglomerácia nemá obdobu v našej vlasti. Ak o nej uvažujeme, ako o celku, je zrejme, že tu máme komplexné vzdelávacie zázemie, ale aj zázemie pre všetky služby, ktoré podmieňujú vstup domáceho alebo zahraničného kapitálu.

ZAPOJME SA VŠETCI DO OČISŤOVANIA POVESTI SR!

Z aktivít smerujúcich k zviditeľneniu Prešova, k zlepšeniu jeho imidžu sa dá spomenúť ešte stretnutie s chargé d´affaires amerického veľvyslanectva v SR pánom Douglasom C. Hengelom vo štvrtok minulého týždňa. Tak ako som v úvode spomenul, rozhodnutie pre nadviazanie konkrétnych vzťahov, i takých, do ktorých je nevyhnutné vložiť nie malé finančné prostriedky, je obyčajne podmienené nadobudnutím presvedčenia, že sa spájame s niekým dôveryhodným. O dôveryhodnosť Prešova vo vzťahu k ekonomickej veľmoci, USA, sa usilujem preto, aby napomohla získaniu investícií z tejto krajiny do nášho regiónu. Verím, že sa to podarí.
Na všetky snahy o dobrý kredit mesta, či jednotlivých regiónov Slovenska vrhajú zlý tieň kauzy, spochybňujúce nie len dôveryhodnosť prostredia, ale aj inštitúcií, cez ktoré sa reálna spolupráca sprostredkuje alebo uskutočňuje. Najnovší problém na Úrade vlády, na útvare riadenom dnes už exvicepremiérom Pavlom Hamžíkom, istotne neprospel Slovensku. Podobne, ako nám neprospieva povesť krajiny, v ktorej je korupcia charakteristickým znakom verejnej správy. Veľmi som sa hanbil, keď mi nedávno skupina podnikateľov z Belgicka, na moju otázku, prečo sa neuchádzajú o kúpu nevyužívaných výrobných priestorov v meste, ktoré dnes obhospodarujú správcovia konkurznej podstaty, odpovedali: „Pýtajú veľa bočných peňazí. A my také nemáme a ani nechceme a nevieme dávať.“ I tu je príčina faktu, že sa sem investori nehrnú podľa našich želaní a potrieb. Čakanie na to, že problém korupcie vyrieši vláda sa podobá čakaniu na Godota. Ak sa do toho nepustia slušní občania Slovenska, márne budú snahy všetkých štátnych funkcionárov. Zapojme sa všetci do očisťovania povesti SR!

Ing. Juraj Kopčák, primátor mesta

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK