Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: Pokriva, Letmý drist

Dušan Papp rozpustil svoju kupinu Letmý drist a v roku 1999 založil nové zoskupenie nazvané Pokriva. Hralo v zložení Dušan Papp (gitara), Tomáš Višňovský (bicie), Rasťo Uhrík (basgitara) a Ivana Karašová (spev).

Pokriva

Skupina Pokriva úspešne koncertovala napr. na Gitarfeste 2000 (odtiaľ pochádza aj fotografia) i Festivale dobrej hudby - Sigord 2000, avšak čoskoro ju jej líder, gitarista Dušan Papp zrušil a založil si novú skupinu Ullanbatar Band, v ktorej vymenil speváčku.

Letmý drist bola v 90. rokoch formácia dlhoročného hudobníka Dušana Pappa (napr. Východ). Okrem účinkovania s kapelou vystupoval D. Papp aj sólovo so španielkou, napríklad na Gitarfeste ´99. Papp je jedným z mála slovenských gitaristov, ktorý hrá špenielke trojprstovou technikou (á la Jorma Kaukonen, či J. J. Cale). Ide o dynamickú hru, ktorá nie je rytmicky rozkúskovaná na trojštvrťový alebo štvorštvrťový takt, ale pri nej hudobník palcom samostatne vybrnkáva rytmus a ostatné prsty robia vyhrávky. Technika vychádza z hudby regtime, využívali ju bluesmani v 20. rokoch.

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK