Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

MLOCI – 25 rokoch Mlokoch

Tlačová správa pri príležitosti 25. výročia prešovskej hudobnej skupiny

MLOCI – 25 rokoch Mlokoch

Termín konania: 15. októbra 2009 o 18,00 hod.

Miesto konania: interiér Mestská hala - Prešov

Účel akcie

Účelom je ponúknuť zaujímavý kultúrny program Prešovčanom a širokému okoliu, dobre sa zabaviť na veľmi netradičnej a asi jedinečnej akcii, ktorá pritiahne nielen našich fanúšikov.
Hudobno-dobrodružná skupina Mloci produkuje svoju nezameniteľnú, pôvodnú hudobnú aj textovú tvorbu a koncertuje spolu už 25 rokov. Je to dosť zaujímavá doba v živote a tvorbe jednej kapely, ktorá hrá stále v skoro pôvodnom zložení. Tento koncert nemá byť vyvrcholením našej činnosti. Má byť malým ohliadnutím sa za úspešným štvrťstoročím a odrazovým mostíkom do ďalších rokov. My sa nechystáme skončiť.
Nás to ešte stále baví!!!

Princíp akcie: Mloci – Prešov

To je spojenie, ktoré sme roky „vbíjali“ našim poslucháčom do hláv, či sme koncertovali kdekoľvek na Slovensku, alebo v zahraničí. Napriek hendikepu akým je vzdialenosť od Bratislavy, šarišský dialekt v našej tvorbe, menšinový hudobný žáner – ktorý nikdy nebol a ani nie je v pozornosti médií, sme si vybojovali svoje miesto na slovenskej hudobnej scéne.

Nepresťahovali sme sa, ostali sme v Prešove a sme na to patrične hrdí.

Prešov – Mekka kultúry a zvlášť hudobníkov na Slovensku.

Práve to sme sa rozhodli využiť pri výbere hostí na náš výročný koncert. Chceme zrealizovať nápad, ktorý prezentuje špičkovú úroveň, žánrovú pestrosť a osobnosti slovenskej, či medzinárodnej hudobnej scény ktoré majú jedno spoločné – Prešov – kde pôsobia, alebo odtiaľ naštartovali svoju úspešnú kariéru a kvôli nej sa niektorí presťahovali do iných miest.

Hostia: Peter Lipa, IMT Smile, Helenine oči, Gapa & Groovin` Heads, Chiki Liki Tu-a, Žobráci s Mišom Hudákom, Komajota

Pôvodne mali byť v tejto zostave ešte Peter Nagy a Katka Knechtová. Obidvoch tento projekt nadchol a už si aj vybrali mlocké pesničky, ktoré by zaspievali. Bohužiaľ sa to zmenilo. Peter Nagy dostal zaujímavú ponuku a v tomto termíne bude v Austrálii a na Novom Zélande. Katka zase mala začínať svoju vlastnú koncertnú šnúru pôvodne 16.10. v Trenčíne a tiež sa to zmenilo. Začína ju práve 15.10. v Žiline. Je nám to ľúto, lebo tento projekt je ochudobnený o dve veľké Prešovské hviezdy, ale čo sa dá robiť.

Jedinečnosť akcie: Ešte nikto nevidel a nepočul spievať Lipu, Husa či Táslera po šarišsky.
Každá z týchto hudobných skupín má svoj okruh poslucháčov, fanúšikov a návštevníkov ich koncertov. Každá predstavuje špičkovú úroveň v žánri, ktorému sa venuje. Bude zaujímavé tak rôznorodú hudbu, muzikantov a divákov dať spolu na jednom pódium, do jednej haly.
Mloci budú nielen hrať a spievať, ale aj moderovať celý program a netradičným spôsobom uvádzať svojich hostí. Ale to ešte nie je jedinečné. Jedinečné bude to, že každá skupina či speváci budú spievať okrem svojich pesničiek aj jednu pesničku po šarišsky z repertoáru skupiny Mloci. Pesničky si zaranžuje a upraví každý interpret podľa svojho cítenia a štýlu, ktorému sa venuje. Tým dostanú úplne iný, nový a jedinečný rozmer.

Bonusy: CD

Skupina Mloci v lete nahrala a pripravuje vydanie nového CD ktoré vyjde ako dvojalbum. Nový album sa bude volať „MLOCI – 2cec 5ťka“.

Na CD 1- „Mloci, ako ich nepoznáte“ - je pätnásť pesničiek, z ktorých každá je minimálne 25 ročná, ba niektoré aj staršie. Keď ich budú poslucháči prvý krát počúvať, väčšinu z nich by (tí, ktorí sledujú a poznajú našu produkciu ) asi nepriradili k nám. Nie sú ani srandovné, ani satirické, ani po šarišsky – až na TARS. Sú to jednoducho pekné, melodické pesničky so zmysluplným textom – na čo sme vždy dbali a dbáme doteraz. Zo začiatku sme väčšinu z nich hrali na koncertoch. Keď sme už mali jasno, že pôjdeme cestou humoru, satiry, javiskovej šou a šarišskými textami, pomaly sme ich prestávali hrať. Už sa zdalo, že ich nikdy nenahráme, lebo nebude dôvod. Ale 25 spoločných rokov v jednej hudobno-dobrodružnej skupine je dosť dobrý dôvod.

Na CD 2 – „Mloci, tak nam treba“ - sú pesničky z nášho posledného obdobia, niektoré vznikli tesne pred nahrávaním tohto albumu a ešte sme ich verejne nikdy nehrali. Tu už vidno, kam sme sa za tie roky s našou tvorbou posunuli. Šariština, humor, satira a klasicky zmysluplné texty. Aj tu nájdete jazykovú výnimku – peknú zhudobnenú báseň od Francoisa Villona – Muška. Pesnička Na Yukon – je tiež v slovenčine a je to vlastne pozdrav všetkým Prešovským vandrákom, trampom a skautom. My sme sa totiž tiež stretli na vandri v lese, v kaňone nad Dubnickými opalovými baňami. A to sme ani vo sne netušili že budeme spolu hrať, budeme sa volať Mloci a vydržíme hrať spolu 25 rokov.

Prešovská hymna

Minulý rok bol vrcholným rokom v kandidatúre mesta Prešov za EHMK 2013. Skupina IMT Smile dostala určité poverenie od MÚ Prešov, aby zložila za týmto účelom špeciálnu pesničku, ktorá by prezentovala Prešov v týchto aktivitách, bola hudobným umocnením propagačného videoklipu a stala sa prešovskou hymnou. Lenže čas ubiehal a ten správny nápad akosi neprichádzal. Vtedy bratov Táslerovcov napadlo, že nebudú vymýšľať niečo nové, keď vlastne Prešov už jednu takúto chytľavú, za 25 rokov zľudovelú a notoricky známu pesničku má – Marja Kovaľova. Preto nám ponúkli spoluprácu. Dali sme hlavy dokopy a výsledkom mala byť „vylepšená verzia“ tejto pesničky, ktorú by nenahrali len Mloci a IMT Smile, ale aj ďalšie prešovské hviezdy. Mali to byť vlastne všetci, ktorí budú hostia v našom programe.

Myslíme si, že to bol veľmi dobrý nápad, ktorý sa žiaľ nepodarilo včas zrealizovať. Rozhodlo o tom viacero faktorov, o ktorých už dnes nemá zmysel polemizovať.
Tejto úlohy sa nakoniec chytila ďalšia prešovská hviezdna skupina Komajota, ktorá ju bravúrne a v rekordne krátkom čase zvládla.
To však nie je dôvod, aby sme tento dobrý nápad nezrealizovali teraz, aj keď sme v kandidatúre neuspeli. Všetkých aktérov budeme mať pohromade.

Na záver koncertu teda zaznie Marja Kovaľova v podaní všetkých účinkujúcich, kde sa bude aj rôzne improvizovať v speváckych a inštrumentálnych výkonoch za podpory niekoľko tisícového davu v mestskej hale. Z toho všetkého sa urobí profesionálny zvukový aj obrazový záznam, ktorý sa potom dotvorí v štúdiu do konečnej podoby.

DVD

Ako sme už spomínali, z celej Prešov-šou sa urobí profesionálny obrazový aj zvukový záznam. Z tohto materiálu by sme neskôr, opäť za pomoci sponzorov, chceli vydať spomienkové DVD so živou atmosférou spoločného koncertu „Prešovských hviezd“.

Podpora projektu

Ako môžete posúdiť tento projekt je na finančné možnosti skupiny Mloci dosť odvážny, ale určite aj zaujímavý a jedinečný.
Je nám jasné, že ho dokážeme zrealizovať len za pomoci sponzorov.
Mesto Prešov podporilo tento projekt pod záštitou pána primátora JUDr. Pavla Hagyariho.

Záver

Chceme sa už vopred poďakovať všetkým ľudom, médiám, firmám a inštitúciám, ktorým sa tento projekt zapáčil a aj napriek ťažkostiam nám pomohli a podporili nás. Ďakujeme.

Mloci:
Žojco Havadej (kontrabas, gitara, fúkacia harmonika, spev)
Bohuš Konečný (banjo, gitara, perkuzie, Bohušofón spev)
Vlado Kavulič (rytmické nástroje, gitary, Vlaďofón, spev)
Fando Cmar (gitary, spev)
Mišo Gima (gitary, perkuzie, Mišofón, spev)

So srdečným pozdravom za skupinu Mloci
Žojco Havadej

MLOCI na Šarišskom Hrade
MLOCI na Šarišskom Hrade
MLOCI na Šarišskom Hrade
MLOCI na Šarišskom Hrade
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK