PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/543/splatili_aj_druhu_emisiu_komunalnych_obligacii.html

Splatili aj druhú emisiu komunálnych obligácií

Presne k dátumu splatnosti, t. j. k 01. máju t. r. zaplatil emitent mesto Prešov menovitú hodnotu verejnoobchodovateľných komunálnych obligácií a to dovedna 50 miliónov Sk.

V poradí 2. emisiu týchto cenných papierov ISIN SK 9120000026 vydalo mesto k 01. máju 1996 na základe rozhodnutia Ministerstva financií SR. Mesto navyše vždy k 01. máju za toto 5-ročné obdobie splatilo aj hrubý úrokový výnos 6,25 milióna Sk. Ako 09. mája povedala vedúca finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková úhrada platieb doručiteľovi, ktorým bola Istrobanka, a. s., prebiehala bez problémov. Mesto si vytvorilo umorovací fond, na ktorom akumulovalo potrebné financie.

Obligácie boli vydané v zaknihovanej podobe v počte 5000 kusov a v menovitej hodnote 10 000 Sk. Emisia bola v primárnom predaji úspešne upísaná v celom objeme. M. Nováková bez bližšej špecifikácie uviedla, že 80 percent z hodnoty emisie získal zahraničný investor.

Mesto Prešov je podľa vedúcej odboru solídny úverový klient, lebo priebežne plní splátky tak v termínoch ako aj v objemoch doteraz prijatých cudzích zdrojov. Prvý z nich - a to prvú emisiu komunálnych obligácií vypísanú Istrobankou v roku 1995 na sumu 30 miliónov Sk splatilo presne v termíne k 01. augustu 1999.
V oboch prípadoch získané prostriedky boli vynaložené na úhradu nákladov na realizáciu technickej vybavenosti v meste.

O vydaní 3. emisie takýchto obligácií mesto Prešov zatiaľ neuvažuje.

 
14.5.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1604 krát