Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Solivar ako téma medzinárodného maliarskeho plenéru

Národná kultúrna pamiatka Solivar sa od dnes na niekoľko dní stane témou výtvarníkov, ktorí pricestovali do Prešova na medzinárodný maliarsky plenér "Prešov 2009".

Výsledky ich umeleckej práce budú vystavené v Galérii Átrium, ktorá podujatie organizuje v spolupráci s odborom školstva, kultúry a športu MsÚ v Prešove.

V pondelok 28.9. popoludní prijal primátor mesta Prešov účastníkov Medzinárodného maliarskeho plenéru Prešov 2009, ktorý potrvá až do 9. októbra. Podujatie sa koná pri príležitosti 710. výročia udelenia mestských výsad Prešovu a jeho organizátormi sú Mesto Prešov a súkromná Galéria Átrium.

Organizátori ako tému spracovania určili národnú kultúrnu pamiatku SOLIVAR, ktorá je jedinečnou technickou pamiatkou nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Na plenéri sa zúčastňuje 5 zahraničných výtvarníkov: Waclaw Jagielski a Robert Hübner z nášho poľského partnerského mesta Nowy Sacz, Anna Z. Erdei a Vikár P. István z maďarského partnerského mesta Nyíregyháza a László Magyar z ukrajinského Užhorodu.

Výsledok ich takmer 10-dňovej tvorivej práce bude zverejnený na poplenérovej výstave, ktorej vernisáž sa uskutoční dňa 8.10.2009 o 17:00 hod. v Galérii Átrium.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK