Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

FHE: Kumatox; Mloci (pôvodní)

Kapela, ktorú dnes poznáme pod menom Mloci, sa pôvodne volala Kumatox. Podľa jedu na potkany. No ešte pred 25 rokmi v Prešove existovala aj iná skupina pod menom Mloci. Kumatox jej názov fakticky zdedil (bolo to v tom čase papierovo jednoduchšie).

Zamotanú históriu objasnil bližšie denníku Korzár Žojco Havadej, ktorý spolu s Vladom Kavuličom pôsobil v Tanečnom klube pri PKO. "V tejto partii fungoval aj Milan Sopoliga alias Starec, autor niektorých našich pesničiek (napr. Marja Kovaľova). Navnadil nás, že poďme robiť muziku, ktorá bude iná ako všetko ostatné. Pôvodná hudba, texty v šarištine... Muzicírovali sme s ďalšími tanečníkmi, ktorí mali vzťah k muzike, " opisuje prvopočiatky skupiny Žojco a pokračuje: "Potom sme raz boli ako partia pozvaní na 'potlach' hudobnej skupiny Mloci. Existovala roky predtým, bola to skupina, ktorá vznikla pri trampskej osade menom Mloci (pri Dubníku, opálových baniach). My sme tam išli ako hostia. Robili sme pre nich, pre tých bývalých Mlokov, pesničku. Tam sme sa stretli s Fandom a Bohušom, ktorí obidvaja - ako trampi a vandráci - chodili do jednej partie a spolu hrávali pri ohňoch. To bol ten deň D, kedy sa naše osudy prekrížili. To bolo niekedy v rokoch 1980-81. Zhruba v roku 1981 sme si povedali, že áno, chceme spolu robiť muziku a začali sme hrávať pod menom Kumatox, " odvíja zamotané klbko histórie Žojco. V Kumatoxe pôsobil aj jeho brat Seki, ďalší dvaja hudobníci a dokonca aj Zuzka Janeková - neskôr šéfka tanečnej školy. "V roku 1982 som narukoval na vojnu a skupina Kumatox, prvý raz historicky - a bezo mňa - vystúpila ako hosť skupiny Mloci v bábkovej sále DK ROH. Mloci tam vtedy robili svoje trampské rebriňaky. Vtedy prvýkrát odznela šariština (v podaní Kumatoxu - pozn. red.), niečo nové, zabodovalo to medzi ľuďmi."

K zmene názvu došlo vlastne nechtiac a z pragmatických dôvodov. "Keď som sa vrátil z vojny v roku 1984, išli sme to nanovo rozbehnúť. Došiel za nami Jany Kvašňák, v tom čase kapelník pôvodnej generácie Mlokov. Vtedy už Mlokov chcel rozpustiť, lebo sa dostavila istá stagnácia. Prišiel, či by sme ho zobrali do partie a mal to, čo sme nemali my - hlavičku nad sebou (Dom kultúry ROH), skúšobňu, aparatúru... Dali sme sa dokopy, ale chceli sme začať hrávať pod značkou Kumatox. Nie Mloci, lebo Mloci boli niečo iné. Avšak kým sa to stihlo papierovo a zmluvne dotiahnuť, začali sme hrávať nanovo a už ľudia vedeli, že aha Mloci, to je šariština, to je sranda, " opísal podivuhodný vznik skupiny Mloci Žojco Havadej.

Trampské piesne zo starej „prehumornej“ éry Kumatoxu hrali dnešní Mloci napríklad na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004. Nemali tradičné kostýmy, ale trampské oblečenie. „To nie je žiadna novinka, ale náš pôvodný imidž, keď sme chodili po lesoch a nevedeli, že raz budeme hrať to, čo hráme, “ povedal člen vtedy Žojco Havadej. Nahrávky z tejto éry sa dostali aj na nové 2CD Mlokov („2cec5ťka“), ktorého krst sa chystá k 25. výročiu kapely. Na CD 1 - „Mloci, ako ich nepoznáte“ - je pätnásť (prevažne) takýchto pesničiek.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK