PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5473/fhe-mloci.html

FHE: Mloci

Prešovskú legendu Mloci v súčasnosti tvoria Žojco Havadej (basa, spev), Fando Cmar (gitara, spev), Vlado Kavulič (bubny, spev), Bohuš Konečný (bendžo, spev) a Mišo Gima (gitara, spev). Posledne menovaný nastúpil do Mlokov pôvodne ako záskok po autonehode V. Kavuliča (neskôr zaskakoval B. Konečného, ktorý z kapely na rok odišiel a znova sa vrátil), a v skupine napokon ostal natrvalo. Do začiatku 90.rokov s Mlokmi účinkovali aj Pavol „Janik“ Kvašňák a konferenciér Ivan Benko.

Prvý koncert mala skupina v roku 1984 (v DK ROH), veľmi rýchlo si získala obľubu Prešovčanov. Šarištinu však vyvážala aj mimo tento región, Mloci koncertovali v Grécku, Bulharsku, Rakúsku, Juhoslávii, Nemecku, Taliansku či v Českej republike. Zatiaľ sa im nepodarilo zahrať len v kolíske country hudby - v USA, hoci k tomu mali blízko.

Mloci absolvovali aj niekoľko netradičných vystúpení. Od "ortodoxnej" Porty, cez Bratislavskú lýru až po vystúpenia na Lomnickom štíte, či v autobuse MHD (na rozlúčkovej jazde ikarusu). Od Slovenskej asociácie hudby country dostali Mloci trikrát po sebe cenu Najlepšia skupina v kategórii Country komédia. Keďže sa stali trojnásobným laureátom, táto cena im už patrí natrvalo.

Začiatkom 90. rokov upútali aj na divadelných doskách. Zahrali si v DJZ v inscenácii Válov story na motívy Orwellovej Farmy zvierat. Mloci boli inšpiráciou pre ďalšie podobne ladené skupiny ako Drišľak (pôvodne Dr. I. Šľak), organizovali viaceré kultúrne podujatia (Rebriňak, Colštok, Festival dobrej hudby - Sigord), hosťovali na albume hardcorovej kapely Šarišská nátierka.

Na svojom konte majú Mloci zatiaľ tri albumy (Mloci, Mladé nindža mloci a Mloci tri - Lajf), výberovku D best a dva albumy so zosnulým ľudovým rozprávačom Ďurim Štachitkom. Do diskografie možno zarátať aj prvú kazetu s lakonický názvom Paska.

Najnovšie 2CD „MLOCI - 2cec 5ťka“ (rozdelené na CD 1 Mloci, ako ich nepoznáte a CD 2 Mloci, tak nám treba) bude pokrstené 15. 10. 2009 na koncerte „25 rokoch Mlokoch“, ktorého sa zúčastnia aj Peter Lipa, IMT Smile, Helenine oči, Gapa & Groovin` Heads, Chiki Liki Tu-a, Žobráci s Mišom Hudákom, Komajota. Z akcie sa chystá na budúci rok vydanie DVD. Žojco o novom 2CD pre Korzár povedal: „Dohromady tam bude 25 pesničiek, rozdelených na dve cédečká. Na tom prvom bude 15 piesní tak starých, ako kapela. Dvadsať- až dvadsaťpäťročných, doteraz nevydaných. My sme ich potom prestali hrávať, lebo sú to pesničky, ktoré nie sú ani smiešne, ani veselé, ani satirické, len sú pekné. Tým, že sme sa pustili cestou humoru a srandy, sme ich nezaradili do repertoáru. Sem tam ich hrávame na takých voľných akciách, countrybáloch, chatových záležitostiach, ale nie na bežných koncertoch. Na druhom CD bude 10 nových piesní z posledných rokov, aj zopár úplných noviniek, ktoré ešte nikto nepočul. “

Medzi najväčšie hity Mlokov patria Marja Kovaľova, Trabant, Šaľene šestri, Brejk, Jazýček, Odviate vetrom, Anička Borovička, Švekra, Autobus č. 33, MDŽ, Bosorka, Prešovska peša zona či Pejrak.

Web (aj s podrobnou biografiou): www.mloci.sk

 
10.10.2009 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 12919 krát