Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Proces s údajnými členmi podsvetia odročili na 18. novembra

Hlavné pojednávanie s údajnými členmi slovenského podsvetia Dušanom B. , Alexandrom H. , Ladislavom B. a Slavomírom S. , ktoré dnes pokračovalo na Okresnom súde v Prešove (OS), odročili na 18. novembra.

Dôvodom je neúčasť štyroch svedkov, ktorí mali vypovedať na dnešnom pojednávaní.

"Vzhľadom na to, že niektorým z nich sa nepodarilo doručiť predvolanie, a procesné strany na ich vypočutí trvajú, súd požiada políciu o ich predvedenie, " uviedol pre TASR hovorca súdu Michal Drimák.

Súd rozhoduje o vine obžalovaných v súvislosti s vraždami Jána Kromku a Petra Klešča, ktoré sa stali na prelome septembra a októbra v roku 1997. Predpoludním vypovedal prostredníctvom telemostu aj agent v utajení. Jeho svedeckú výpoveď si vypočuli iba procesné strany, keďže verejnosť bola v tomto čase z pojednávania vylúčená. Následne hlavné pojednávanie odročili na november.

Senát OS dnes nariadil aj vypracovanie psychologického posudku na obžalovaného Dušana B. , ktorý s vyšetrením súhlasil. Rovnako nariadil aj vykonanie psychologického skúmania, ktoré by malo vyhodnotiť špecifickú vierohodnosť výpovedí obžalovaného Alexandra H. počas prípravného konania a hlavného pojednávania.

Z usmrtenia Jána Kromku boli obžalovaní Ladislav B. , Dušan B. a Alexander H. Na vražde sa vraj mali zúčastniť aj ďalší dnes už nebohí údajní členovia východoslovenského podsvetia Róbert Holub a Štefan Fabian. V zmysle obžaloby mala poškodeného skupina osôb najprv dopraviť do rodinného domu Róberta Holuba vo Vajkovciach. Neskôr mali Kromku previezť na pole neďaleko Ličartoviec v okrese Prešov, kde ho páchatelia údajne niekoľkokrát strelili do hlavy a telo zapálili.

Z vraždy Petra Klešča sú obžalovaní Ladislav B. , Alexander H. a Slavomír S. Údajne na pokyn Mikuláša Č. mal byť pôvodne zastrelený brat Róberta Holuba, Jozef. V byte na Kustrovej ulici v Košiciach však útočníci pri streľbe pravdepodobne omylom usmrtili Klešča. Jozefovi H. sa vtedy podarilo z bytu utiecť cez okno.

Súdny proces so štyrmi obžalovanými sa začal 27. apríla tohto roku. V priebehu hlavného pojednávania pred senátom doteraz vypovedalo 25 svedkov a niekoľko znalcov z odboru súdneho lekárstva, psychológie, psychiatrie a pracovníci Kriminalisticko-expertízneho ústavu v Košiciach.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK