Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Za nového biskupa zvolili Igora Mišinu

Za nového biskupa východného dištriktu Evanjelickej cirkvi a. v. (ECAV) so sídlom v Prešove zvolili na 6-ročné obdobie 49-ročného seniora košického seniorátu Igora Mišinu.

Podľa informácie od vedúceho biskupského úradu Jaroslava Kušníra z 26. júla získal nadpolovičnú väčšinu hlasov, rozdiel medzi jeho ziskom a ziskom jeho protikandidáta - doterajšieho biskupa Jána Midriaka neuviedol. Za dozorcu z radov laikov bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov Ján Paciga, predseda družstva v Liptovskom Ondreji, protikandidáta mal v osobe súkromného podnikateľa Jozefa Oráča z Prešova. Doterajším dištriktuálnym dozorcom bol Ľubor Michna. K týmto výsledkom sa dopracovala po vyše 5-hodinovej práci v stredu 26. júla sčítacia komisia, ktorej predsedal Vladimír Ferenčík, senior liptovsko-oravského seniorátu. Na voľbách sa zúčastnilo 129 cirkevných zborov a 12 500 konventuálov, t. j. voličov, príslušníkov ECAV vo východnom dištrikte.

Výsledky volieb nadobudnú platnosť až po uplynutí apelačnej doby, t. j. 15 dní, tak ako to ukladá cirkevná ústava schválená 22. júna 1993. Uvedenie novozvolených hodnostárov do funkcie sa podľa J. Kušníra uskutoční na konvente v termíne do konca augusta t. r.

Východný dištrikt ECAV má podľa informácií vedúceho 116 611 veriacich, tvoriacich 132 cirkevných zborov v šiestich seniorátoch - gemerskom, košickom, liptovsko-oravskom, šarišsko-zemplínskom, tatranskom a turčianskom. Na voľbách sa mohli zúčastniť všetci členovia ECAV v dištrikte s hlasovacím právom, ktoré prislúcha všetkým osobám starším ako 18 rokov a evidovaným ako členovia ECAV. Voľby mohli byť podľa rozhodnutia volebného konventu - v dištrikte sa konali 29. júna, 2. a 9. júla - buď verejné alebo tajné.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK