PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5522/prokuratura_navrhla_pre_mikulasa_c-_v_zaverecnej_reci_dozivotne_vazenie.html

Prokuratúra navrhla pre Mikuláša Č. v záverečnej reči doživotné väzenie

Výnimočný doživotný trest odňatia slobody pre Mikuláša Č. navrhli prokurátori v záverečnej reči, ktorú dnes predniesli počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Prešove.

Údajný najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. je obžalovaný z vraždy Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Gustáva Slivenského, Pavla Lenharta, Milana Siposa a Emila Potáscha. Okrem toho je spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. obvinený aj zo spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela.

Podľa prokurátorov mal obžalovaný jednu vraždu spáchať sám a na ďalších sa mal zúčastniť v spolupáchateľstve. Viaceré skutky boli vykonané brutálne a obzvlášť zavrhnutiahodným spôsobom. Výnimočný trest navrhli prokurátori aj z dôvodu, že možnosť nápravy u obžalovaného Mikuláša Č. je málo pravdepodobná.

Zároveň navrhli uznať vinným Jozefa M. z účasti na príprave vraždy Karcela. Navrhli uložiť mu trest odňatia slobody v dolnej hranici trestnej sadzby, pričom by mal byť zaradený do 3. nápravnovýchovnej skupiny s najvyšším stupňom stráženia.

Z obžaloby vyplýva, že vraždy súviseli pravdepodobne s vybavovaním účtov v podsvetí, nešlo o náhodné konanie, ale boli vopred pripravené a boli určené aj miesta, kde sa mali uskutočniť. Obžalovanému sa prokuratúra snažila dokázať vinu predovšetkým na základe tvrdení kľúčových svedkov, záverov znalcov, kriminalistických skúmaní a uskutočnených rekonštrukcií udalostí.

Námietky obžalovaného, že sa ho prokurátori pokúsili usvedčiť z vrážd prostredníctvom nedôveryhodných svedkov, ktorí mohli získať za svoje výpovede isté výhody, obžaloba považuje za neodôvodnené. Konštatovala, že išlo hlavne o osoby z okruhu obžalovaného a je málo pravdepodobné, že by sa na skutkoch mohli zúčastniť náhodní ľudia.

Obžaloba poprela, že by sa svedkovia, voči ktorým boli vedené trestné konania, vďaka svojej spolupráci s vyšetrovateľmi stíhania zbavili, ak o nevine nerozhodol súd. Prokurátori argumentovali, že aj mnohí svedkovia predvolaní obhajobou, mali kriminálnu minulosť a niektorí v súčasnosti čelia obvineniam z trestnej činnosti.

Podľa obžaloby Mikuláš Č. zastrelil Jozefa Filipa v oblasti Liptovskej Tepličky. Obžalovaný sa k vražde nepriznal. Potvrdil, že na mieste činu bol, ale vystrelil iba v panike.

Na Štefana mal údajne strieľať obžalovaný v aute zo sedadla prísediaceho. Neskôr vraj páchatelia auto s telom poliali benzínom a zapálili.

Mikuláš Č. v prípravnom konaní priznal, že bol aj pri vražde Gustáva Slivenského v Poprade, ale skutok vraj nespáchal. Slivenského páchatelia usmrtili niekoľkými ranami nožom. Následne mu oddelili hlavu od tela.

Obžalovaný sa údajne nachádzal na mieste činu v Banskej Bystrici v čase vraždy Pavla Lenharta. Ten zomrel následkom dvoch výstrelov do oblasti hlavy.

Účasť pri vraždách Siposa, Potáscha obžalovaný popiera. Zároveň vylúčil aj účasť na príprave vraždy podnikateľa Mariána Karcela, ktorú si mal údajne objednať z väzenia prostredníctvom svojho švagra Jozefa M. a advokáta Daniela M.

Hlavné pojednávanie v týchto chvíľach pokračuje záverečnou rečou obhajoby.

(TASR)

 
20.10.2009 | Autor: TASR | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2125 krát