Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Výstava fotografií pripomína prírodnú katastrofu vo Vysokých Tatrách

Výstavu fotografií s názvom Kalamita vo Vysokých Tatrách, ktorá pripomína rozsiahlu ekologickú katastrofu z novembra 2004 spôsobenú víchricou, dnes sprístupnili v priestoroch Krajského múzea (KM) v Prešove.

Autorom výstavy je fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Milan Kapusta. Spolu 30 veľkoplošných fotografií zachytáva kalamitnú situáciu bezprostredne po prírodnej katastrofe, odstraňovanie jej následkov a škody, ktoré spôsobili popadané stromy. Okrem toho sa tu nachádzajú aj unikátne zábery víchricou poškodených lesných porastov zachytené z helikoptéry, zásahy horskej služby, ale aj rozsiahle požiare, ktoré postihli kalamitné oblasti počas nasledujúceho roka.

"Vzhľadom na to, že pôsobím ako fotoreportér tlačovej agentúry, bolo v podstate mojou pracovnou náplňou zdokumentovať dianie v regióne po tejto prírodnej katastrofe. Chodím často do Tatier ako turista a mnohé zábery vznikli aj v rámci mojich potuliek. Zničené lesy vyvolávali silné emócie a tie som chcel sprostredkovať aj mojimi zábermi, " povedal Kapusta. Autor dodal, že väčšina týchto záberov vznikla pri jeho spravodajskej práci pre tlačovú agentúru, v jeho súkromnom archíve sa však nachádzajú desiatky ďalších fotografií týchto postihnutých lokalít aj z neskoršieho obdobia.

Podľa vyjadrenia Bohuslava Lazoríka z Krajského múzea v Prešove ich inštitúcia poskytuje priestor na prezentovanie všetkých oblastí spoločenského a kultúrneho života, ale snaží poukázať aj na udalosti, ktoré svojím spôsobom výrazne ovplyvnili dianie v regióne.

"Z toho pohľadu je táto výstava fotografií skutočne výnimočná a umožňuje aj so spätnou platnosťou zhliadnuť atmosféru prírodnej tragédie, ktorá sa odohrala v tatranských lesoch, " povedal Lazorík. Je to už druhá výstava Milana Kapustu v prešovskom múzeu, tá prvá bola zameraná skôr na krásy tatranskej prírody, ktoré fotograf obdivuje už desiatky rokov.

Výstava fotografií Kalamita vo Vysokých Tatrách vznikla v spolupráci agentúrneho fotoreportéra s Krajským múzeom v Prešove a Štátnymi lesmi TANAPu. Potrvá do 21. novembra 2009.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK