Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Mikuláš Č. priznal spoluúčasť na jednej zo siedmich vrážd

Údajný najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. sa priznal k spoluúčasti na vražde Jozefa Filipa.

Odznelo to dnes na hlavnom pojednávaní na Okresnom súde v Prešove počas záverečnej reči obhajoby. Tá pre neho žiada trest na dolnej hranici trestnej sadzby od 12 – 15 rokov.

Filipa mala v roku 1994 usmrtiť skupina páchateľov neďaleko Liptovskej Tepličky a zahrabať do vopred pripraveného hrobu. "K skutku Filip sa priznávam, beriem zaň zodpovednosť. Hanbím sa za tento čin, ako aj za svoju temnú minulosť, " povedal v záverečnej reči obžalovaný. Dodal však, že na spáchaní tohto skutku sa podieľali viaceré osoby, nielen on sám, a na jeho vykonaní sa dohodli.

V záverečnej reči obžalovaný niekoľkokrát zdôraznil, že výpovede viacerých kľúčových svedkov, ktorí proti nemu svedčili, boli účelové a nepravdivé. Podľa neho mnohí patrili k podsvetiu, sami páchali trestnú činnosť a chceli dosiahnuť, aby proti nim nebolo vedené trestné stíhanie, prípadne sa chceli dostať z väzby na slobodu.

Svoje výpovede pred hlavným pojednávaním, kde popisoval ako došlo k jednotlivým skutkom, Mikuláš Č. označil za účelové a mali smerovať k odhaleniu identity utajených svedkov, ktorí proti nemu vypovedali, čo považuje iba za istú formu obrany, na ktorú mal právo. Súd by mal podľa neho prihliadať len na to, čo odznelo na hlavnom pojednávaní. "Moje výpovede pred týmto senátom sú pravdivé a plne si za nimi stojím, " povedal obžalovaný.

Mikuláš Č. sa krátko vyjadril aj k svojej kriminálnej minulosti. "Ja som sa nenarodil ako mafián. Moja kariéra zločinca sa začala v roku 1991, predtým som si zarábal poctivou prácou. Až v roku 1991 som nastúpil do vlaku, ktorý smeroval k organizovanému zločinu, " uviedol obžalovaný. Okrem toho povedal, že mu je ľúto každého života a ľutuje aj rodiny a deti poškodených.

Účasť na ostatných skutkoch obsiahnutých v obžalobe Mikuláš Č. popiera a žiada, aby bol v týchto prípadoch oslobodený. Jozef M. , ktorý v tomto procese čelí spolu s Mikulášom Č. obžalobe zo spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela, účasť na vražde poprel a žiada súd, aby ho spod obžaloby oslobodil.

Počas záverečnej reči obhajoba niekoľkokrát spochybnila aj závery mnohých znalcov z odboru psychológie a psychiatrie, ktorí vypracovali na obžalovaného posudky. Nepovažuje ich za objektívne, lebo im nepredchádzalo komplexné vyšetrenie. V tejto súvislosti argumentovala závermi odborníkov, ktorí posudzovali Mikuláša Č. na jeho vlastnú žiadosť. Tým obžalovaný dovolil, aby ho vyšetreniu podrobili.

Po prednese záverečnej reči v utorok 20. októbra prokurátori navrhli Mikuláša Č. uznať vinným zo spáchania trestných činov obsiahnutých v obžalobe. Vzhľadom na jeho kriminálnu minulosť, spôsob vykonania skutkov a na to, že podľa nich je náprava obžalovaného veľmi málo pravdepodobná, navrhli mu uložiť výnimočný doživotný trest odňatia slobody.

Mikuláš Č. je obžalovaný z účasti na vraždách Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Okrem toho čelí spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. aj obvineniu z prípravy vraždy Mariána Karcela. V priebehu procesu, ktorý sa začal 10. novembra 2008, vypovedalo takmer 70 svedkov a znalcov.

Predseda senátu dnes pojednávanie odročil na 10. novembra, kedy dá priestor obžalovaným na prednesenie posledného slova a zároveň by mal byť vynesený aj rozsudok.

(TASR)

Súvisiace články
27.1.2010 V procese s Mikulášom Č. dnes vypovedal jeho bývalý spoločník z firmy 26.1.2010 V procese s Mikulášom Č. vypovedala manželka Miroslava Vlčeka 26.1.2010 Mikuláš Č. čelí pred súdom obžalobe z vraždy Miroslava Vlčeka 10.11.2009 Mikuláša Č. odsúdili na doživotný trest odňatia slobody 20.10.2009 Záverečné reči obhajoby Mikuláša Č. budú pokračovať v stredu 20.10.2009 Prokuratúra navrhla pre Mikuláša Č. v záverečnej reči doživotné väzenie 19.10.2009 Proces s Mikulášom Č. bude v utorok pokračovať záverečnými rečami 19.10.2009 Výpoveďou znalcov pokračuje dnes proces s Mikulášom Č. 21.9.2009 Proces s Mikulášom Č. odročili dnes pre práceneschopnosť znalca 16.9.2009 Na Okresnom súde pokračuje pojednávanie s údajnými členmi podsvetia 2.9.2009 Proces s Mikulášom Č. dnes odročili na 21.-23. septembra 28.7.2009 Proces s Mikulášom Č. súd odročil na september 27.7.2009 Proces s Mikulášom Č. dnes pokračoval výpoveďou znalcov 26.7.2009 Na Okresnom súde v pondelok pokračuje hlavné pojednávanie s Mikulášom Č.
Mohlo by Vás zaujímať
Drogová trestná činnosť
Boli zadržané dve osoby, išlo o Prešovčanov vo veku 35 a 51 rokov.
Opitý vodič medzinárodnej kamiónovej dopravy
Vyšetrovateľ obvinil 34 ročného Bielorusa.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK