Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mesto dostane mesačný podiel na tržbe z parkovania až po roku

Presne po roku dostane mesto Prešov prvú platbu vo výške 4170 eur (125.525 Sk) ako podiel na zisku z prevádzky parkovacích plôch, ktorú pre samosprávu na základe koncesnej zmluvy zabezpečuje od septembra minulého roka spoločnosť VINCI Park Slovakia, s.r.o. (VPS).

Hodnotenie zmluvného vzťahu bolo predmetom včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva.

V priebehu roka boli k zmluve uzatvorené štyri dodatky, ktoré mali pre mesto zabezpečiť minimálny zisk z tržieb.

Po podpísaní posledných dvoch sa zmluvné strany dohodli, že v prípade dosiahnutia miery rešpektovania platenia za parkovanie na úrovni 80 percent, bude podiel mesta Prešov na zisku v danom mesiaci predstavovať minimálne sumu 4170 eur. Rovnako sa dohodli na tom, že ak sa táto percentuálna úroveň platenia nedosiahne, VPS mestu Prešov odvedie 50 percent prevádzkového zisku bez garantovanej minimálnej čiastky.

Poslanec Juraj Hurný z klubu KDH-SDKÚ-DS pre TASR uviedol, že dodatky sa podarilo uzatvoriť po tlaku verejnosti a zastupiteľstva. "Vôbec to nie je ideálne, ale na druhej strane je to lepšie ako nič. Myslím si, že treba túto zmluvu ďalej strážiť. V prípade, že niektoré body nebudú dodržané, bude treba od nej odstúpiť, " povedal Hurný. Podľa neho zmluva nebola dobre uzavretá a problémom sa mohli vyhnúť, ak by sa jej podmienky prerokovali v zastupiteľstve.

Podobný postoj včera počas diskusie zaujal aj poslanec Anton Bidovský z koalície Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF. "Predtým sme mali 460 parkovacích miest. Výnos z toho pre mesto bol okolo 82.984 eur (2,5 milióna Sk) ročne, samozrejme boli aj náklady. Stúpol počet parkovacích miest na 830 a situácia sa ukazuje tak, že teraz máme dostať za september nejakých 4170 eur, " povedal Bidovský. Zmluva bola podľa neho od začiatku zle postavená a nevýhodná pre mesto.

Tržby VPS za parkovanie dosiahli v septembri minulého roka 14.472 eur (435.983 Sk), v septembri tohto roka to bolo 24.781 eur (746.552 Sk). Podľa vedenia mesta majú stúpajúci trend.

Poslanci v záverečnom hlasovaní prijali uznesenie, na základe ktorého má mesto vyhodnotiť zmluvu k 30. júnu 2010 a správu predložiť do konca septembra. Stanislav Goban (KDH - SDKÚ-DS) navrhol, aby radnica rokovala s VPS o uzatvorení ďalšieho dodatku, ktorý by zabezpečil vyšší zisk pre mesto. Poslanci jeho návrh schválili.

(TASR)

Súvisiace články
5.9.2013 Komisia vyzvala primátora, aby zabránil neoprávnenému vyberaniu parkovného a porušovania zákona 10.7.2013 Nezákonné VZN o držaní psov 2.7.2013 Ako sa bude v Prešove parkovať ?
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK