PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5531/mesto_dostane_mesacny_podiel_na_trzbe_z_parkovania_az_po_roku.html

Mesto dostane mesačný podiel na tržbe z parkovania až po roku

Presne po roku dostane mesto Prešov prvú platbu vo výške 4170 eur (125.525 Sk) ako podiel na zisku z prevádzky parkovacích plôch, ktorú pre samosprávu na základe koncesnej zmluvy zabezpečuje od septembra minulého roka spoločnosť VINCI Park Slovakia, s.r.o. (VPS).

Hodnotenie zmluvného vzťahu bolo predmetom včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva.

V priebehu roka boli k zmluve uzatvorené štyri dodatky, ktoré mali pre mesto zabezpečiť minimálny zisk z tržieb.

Po podpísaní posledných dvoch sa zmluvné strany dohodli, že v prípade dosiahnutia miery rešpektovania platenia za parkovanie na úrovni 80 percent, bude podiel mesta Prešov na zisku v danom mesiaci predstavovať minimálne sumu 4170 eur. Rovnako sa dohodli na tom, že ak sa táto percentuálna úroveň platenia nedosiahne, VPS mestu Prešov odvedie 50 percent prevádzkového zisku bez garantovanej minimálnej čiastky.

Poslanec Juraj Hurný z klubu KDH-SDKÚ-DS pre TASR uviedol, že dodatky sa podarilo uzatvoriť po tlaku verejnosti a zastupiteľstva. "Vôbec to nie je ideálne, ale na druhej strane je to lepšie ako nič. Myslím si, že treba túto zmluvu ďalej strážiť. V prípade, že niektoré body nebudú dodržané, bude treba od nej odstúpiť, " povedal Hurný. Podľa neho zmluva nebola dobre uzavretá a problémom sa mohli vyhnúť, ak by sa jej podmienky prerokovali v zastupiteľstve.

Podobný postoj včera počas diskusie zaujal aj poslanec Anton Bidovský z koalície Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF. "Predtým sme mali 460 parkovacích miest. Výnos z toho pre mesto bol okolo 82.984 eur (2,5 milióna Sk) ročne, samozrejme boli aj náklady. Stúpol počet parkovacích miest na 830 a situácia sa ukazuje tak, že teraz máme dostať za september nejakých 4170 eur, " povedal Bidovský. Zmluva bola podľa neho od začiatku zle postavená a nevýhodná pre mesto.

Tržby VPS za parkovanie dosiahli v septembri minulého roka 14.472 eur (435.983 Sk), v septembri tohto roka to bolo 24.781 eur (746.552 Sk). Podľa vedenia mesta majú stúpajúci trend.

Poslanci v záverečnom hlasovaní prijali uznesenie, na základe ktorého má mesto vyhodnotiť zmluvu k 30. júnu 2010 a správu predložiť do konca septembra. Stanislav Goban (KDH - SDKÚ-DS) navrhol, aby radnica rokovala s VPS o uzatvorení ďalšieho dodatku, ktorý by zabezpečil vyšší zisk pre mesto. Poslanci jeho návrh schválili.

(TASR)

 
22.10.2009 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 3635 krát