Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

KS potvrdil, že starosta obce nezneužil právomoc verejného činiteľa

Krajský súd (KS) v Prešove dnes zamietol odvolanie prokurátora voči oslobodzujúcemu rozsudku prešovského okresného súdu (OS) v prípade starostu obce Malý Slivník Ladislava Terpáka, ktorý čelil obžalobe zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Potvrdil teda pôvodné rozhodnutie prvostupňového súdu, že starosta je nevinný.

Trestného činu sa mal údajne dopustiť tým, že odmietal preberať listové zásielky so žiadosťami od niekoľkých obyvateľov obce, ktoré adresovali jemu alebo obecnému úradu. Tí sú presvedčení, že starosta svojim konaním porušil ich práva.

Okresný súd v apríli tohto roka starostu oslobodil spod obžaloby, nakoľko údajne neboli naplnené všetky znaky skutkovej podstaty tohto trestného činu a poškodení sa mohli domáhať nápravy aj na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Proti tomuto rozhodnutiu podala prokuratúra odvolanie. Na KS dnes prokurátorka argumentovala tým, že ak bol starosta zvolený do funkcie, vyplývajú mu z toho isté povinnosti. Predpokladom na to, aby občan mal možnosť využiť a ochraňovať svoje práva, je aj to, že úrad jeho podania prijme a bude sa nimi zaoberať. Prokurátorka pred senátom uviedla, že ak starosta úmyselne odignoroval tieto žiadosti, porušil zákonné práva občanov v súvislosti s prístupom k informáciám a ich snahe podieľať sa na veciach verejných. Už pojednávanie na OS podľa nej preukázalo, že starosta túto poštu zámerne nepreberal a podobný pokyn vydal aj pracovníčke úradu, čo vraj on sám nepoprel a potvrdili to výpovede svedkov.

Starostov advokát Ján Garaj pred senátom uviedol, že od týchto štyroch ľudí prichádzalo na obecný úrad množstvo žiadostí, na mnohé starosta odpovedal, ale neskôr sa ich obsah začal opakovať. Terpák sa domnieva, že za ich podávaním stoja aj iní ľudia, lebo poškodení niekedy ani nevedeli uviesť, čo sa v nich konkrétne nachádza.

"To sú účelové vyprodukované zásielky, ktoré mali znemožňovať prácu, aby sa starosta dostal do časového tlaku, aby proste mal inú prácu, nie tú, čo si má vykonávať, " povedal novinárom Terpák.

Poškodený Ladislav Jusko to popiera a pred senátom konštatoval, že sa len chceli dostať k informáciám o činnosti samosprávy a hospodárení s obecným majetkom. "Pán starosta sa za posledné obdobie bráni informáciám, ktoré sme žiadali aj ústne na rôznych schôdzach obecného zastupiteľstva, potom písomne. Nebolo nám absolútne odpovedané, " povedal pre médiá Jusko a dodal, že starosta sa správa arogantne voči určitej skupine ľudí.

Starostov advokát je presvedčený, že KS vyhodnotil skutkový a právny stav veci správne, keď zamietol odvolanie prokurátora. Ak je podľa jeho slov určitá skupina občanov nespokojná so starostom, neznamená to, že si svoje účty musia vybavovať prostredníctvom trestného práva a orgánov činných v trestnom konaní.

"Na základe tohto potvrdzujúceho rozsudku môj klient má za to, že bolo oslobodené jeho meno a bude si samozrejme uplatňovať aj náhradu škody, " povedal Garaj.

Podľa poškodených Ladislava Juska a Jaroslava Ličáka, ktorí sa dnes zúčastnili na pojednávaní, spory medzi určitou skupinou obyvateľov a starostom majú dlhodobejší charakter. Svoje tvrdenia opierali aj o to, že starosta v roku 2007 odvolal štyroch poslancov z funkcie. Dôvodom mala byť ich opakovaná a neospravedlnená neúčasť na troch po sebe nasledujúcich riadnych zasadnutiach zastupiteľstva.

V tejto súvislosti sa niektorí obrátili na súd. Krajský súd o tejto veci podľa nich rozhodoval 9. októbra tohto roku. "Súd mu vlastne nedal za pravdu a bude musieť dať veci do pôvodného stavu, " povedal Jusko. Starosta ani jeho právny zástupca sa k tejto veci nevyjadrovali, nakoľko ešte nemajú doručené rozhodnutie súdu.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK