PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5578/pacientov_budu_zbavovat_mocovych_kamenov_najmodernejsim_litotryptorom.html

Pacientov budú zbavovať močových kameňov najmodernejším litotryptorom

Na Klinike urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana (FNsP) v Prešove dnes oficiálne uviedli do prevádzky zrekonštruované priestory s najmodernejším prístrojom na drvenie močových kameňov, tzv. extrakorporálnym litotryptorom.

Na slávnostnom otvorení nového pracoviska sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Richard Raši.

Projekt bol financovaný z kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu vo výške 1,19 milióna eur (35,85 milióna Sk), pričom samotný prístroj stál 950.000 eur (28.62 milióna Sk). Podľa ministra Rašiho by sa investície do fakultných nemocníc, ale aj iných zdravotníckych zariadení na Slovensku mali v tomto roku pohybovať na úrovni 23,24 milióna eur (700 miliónov korún).

"Je to litotryptor najvyššej možnej štvrtej generácie. Sú iba dva na Slovensku a tento je z nich najmodernejší. Je rýchly, je presný a málo invazívny, " povedal Raši.

Riaditeľka FNsP Monika Pažinková pre médiá uviedla, že starý prístroj, ktorý používali, bol už nefunkčný a preto museli pacientov posielať na zákroky do Košíc alebo Levoče.

Nové zariadenie umožňuje drviť močové kamene pomocou akustických rázových vĺn generovaných v špeciálnej hlavici, ktoré sú presne smerované do ich ohniska. Pri staršom prístroji bolo zameriavanie komplikované a napriek tomu, že zákrok sa vykonával po podaní analgetík, bol pre pacienta pomerne bolestivý.

Prednosta Kliniky urológie Ivan Minčík konštatoval, že nový litotryptor disponuje najmodernejším automatickým zameriavaním. To vraj v minulosti trvalo niekoľko desiatok minút, teraz však pôjde o minútovú záležitosť. Celý zákrok trvá v priemere 20 minút a pacient po rozdrvení kameňov ich v priebehu pár dní z tela vylúči močom.

"Máme za sebou veľmi dobré skúsenosti s viac ako 40 pacientmi. Prišli k nám aj takí, u ktorých predchádzajúca liečba na inom pracovisku nebola úspešná. Riešili sme pacientku, ktorá mala veľký kameň v pravej obličke, ktorý bol drvený šesťkrát. S tým novým prístrojom sa podarilo kameň rozdrviť pri prvom sedení, " vysvetľuje Minčík. Zároveň dodal, že výkon je možné kedykoľvek zastaviť, prípadne znížiť frekvenciu drvenia.

"Bola som veľmi spokojná, nemala som po zákroku žiadne bolesti ani teploty. Počas toho som necítila žiadne bolesti, behom 15 minút bolo po všetkom, " opísala svoje pocity 48-ročná pacientka.

Minčík doplnil, že zariadenie prístroja disponuje viacerými funkciami a dajú sa na ňom vykonávať rôzne endoskopické operácie. Na diagnostikovanie určitých ochorení ho môžu využiť aj gynekológovia a ortopédi.

(TASR)

 
2.11.2009 | Autor: TASR | Aby | čítané: 7820 krát