Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie premiéru hry Buridanov osol

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie 6. novembra premiéru hry Karola Horáka Buridanov osol.

Hlavnou postavou je Vendelín Ivčic, človek poznačený obdobím spred roka 1989, v ktorom žil, bojoval a pracoval, ako aj neskoršou novou dobou jeho potomkov.

"Túto inscenáciu pre nás naštudoval poľský režisér Henryk Rozen. Dej poukazuje na posledné okamihy života hlavnej postavy Ivčica, ktorému sa v rýchlej retrospektíve premieta celý jeho život, " uviedol pre TASR riaditeľ divadla Marián Marko. Ako priblížil, dejová línia sa dotýka výhier a prehier hlavnej postavy, jeho strát a nálezov. Do rekapitulácie Ivčicovho života sú zahrnuté aj osudy jeho blízkych, predovšetkým dcéry, zaťa a vnuka.

V hlavných úlohách hry naštudovanej v rusínskom jazyku sa predstavia Vasiľ Rusiňák, Ľudmila Lukačíková, Vladimír Čema, Ľubomír Mindoš, Igor Latta a Jozef Pantlikáš. Inscenáciu preložil Valerij Kupka, na dramaturgii sa podieľal Peter Kováč, na scéne Jaroslav Valek, hudbu skomponoval Norbert Bodnár a kostýmy pripravil Jaroslav Valek. Asistentom poľského režiséra bol Vasiľ Rusiňák.

Základným poslaním Divadla Alexandra Duchnoviča je vytváranie podmienok na vznik a verejné šírenie divadelných diel s osobitým zameraním na rozvoj kultúrneho života Rusínov žijúcich na území Slovenskej republiky. Vo svojich začiatkoch divadlo hralo prevažne ruskú klasiku. V 50. rokoch sa divadlo preorientovalo na ukrajinský jazyk. Postupne v 80. rokoch prešlo na rusínsky jazyk. Od svojho vzniku uviedlo asi 335 premiér.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK