Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie premiéru hry Buridanov osol

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie 6. novembra premiéru hry Karola Horáka Buridanov osol.

Hlavnou postavou je Vendelín Ivčic, človek poznačený obdobím spred roka 1989, v ktorom žil, bojoval a pracoval, ako aj neskoršou novou dobou jeho potomkov.

"Túto inscenáciu pre nás naštudoval poľský režisér Henryk Rozen. Dej poukazuje na posledné okamihy života hlavnej postavy Ivčica, ktorému sa v rýchlej retrospektíve premieta celý jeho život, " uviedol pre TASR riaditeľ divadla Marián Marko. Ako priblížil, dejová línia sa dotýka výhier a prehier hlavnej postavy, jeho strát a nálezov. Do rekapitulácie Ivčicovho života sú zahrnuté aj osudy jeho blízkych, predovšetkým dcéry, zaťa a vnuka.

V hlavných úlohách hry naštudovanej v rusínskom jazyku sa predstavia Vasiľ Rusiňák, Ľudmila Lukačíková, Vladimír Čema, Ľubomír Mindoš, Igor Latta a Jozef Pantlikáš. Inscenáciu preložil Valerij Kupka, na dramaturgii sa podieľal Peter Kováč, na scéne Jaroslav Valek, hudbu skomponoval Norbert Bodnár a kostýmy pripravil Jaroslav Valek. Asistentom poľského režiséra bol Vasiľ Rusiňák.

Základným poslaním Divadla Alexandra Duchnoviča je vytváranie podmienok na vznik a verejné šírenie divadelných diel s osobitým zameraním na rozvoj kultúrneho života Rusínov žijúcich na území Slovenskej republiky. Vo svojich začiatkoch divadlo hralo prevažne ruskú klasiku. V 50. rokoch sa divadlo preorientovalo na ukrajinský jazyk. Postupne v 80. rokoch prešlo na rusínsky jazyk. Od svojho vzniku uviedlo asi 335 premiér.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK