PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/559/sdl_nehlasovala_o_udeleni_ceny.html

SDĽ nehlasovala o udelení ceny

Dovedna 17 členov poslaneckého klubu Strany demokratickej ľavice (SDĽ) v mestskom parlamente v Prešove na jeho rokovaní 28. mája opustilo rokovaciu sálu pred hlasovaním o doplnení návrhu na udelenie ceny mesta Prešov za rok 2000 o pátra Lukáša. Po ich odchode bolo napokon z 30 prítomných poslancov - členov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) 28 za návrh, ktorý v mene skupiny poslancov za KDH predložil Pavol Herman.

Predseda poslaneckého klubu SDĽ Václav Kohlmayer rozhodnutie klubu nehlasovať zdôvodnil porušením dohody, keďže na rokovanie zastupiteľstva bol predložený návrh na udelenie ceny, jednomyseľne prijatý ustanovenou komisiou, ktorej jedným zo 7 členov je aj P. Herman a páter Lukáš v tomto návrhu nebol. Proti udeleniu ceny pátrovi Lukášovi namietal aj nezávislý poslanec Ivan Benko a konštatoval, že prijatím tohto návrhu zastupiteľstvo porušuje štatút Ceny mesta Prešov. Tá sa totiž udeľuje raz ročne jednotlivcom a kolektívom za vynikajúce tvorivé výkony a činnosť v jednotlivých oblastiach života mesta v uplynulom kalendárnom roku.

Podľa schváleného uznesenia má sa slávnostné odovzdanie ceny uskutočniť do konca júna. Prvým a "bezproblémovým" jej držiteľom za rok 2000 je výtvarný umelec Juraj Daňo, ktorý v roku 2000, keď mal 80 rokov pripravil rozsiahlu výstavu svojho celoživotného diela a v hodnote asi 150 tisíc Sk odovzdal viacerým subjektom v meste a okrese Prešov svoje obrazy. Inicioval aj charitatívnu akciu pre miestny územný spolok Slovenského Červeného kríža. Návrh na udelenie ceny J. Daňovi dali Šarišská galéria v Prešove a občania Prešova Pavol Banda a Belo Keseličko.

Páter Lukáš, občianskym menom Ladislav Vrábeľ z Prešova-Nižnej Šebastovej, sa podľa návrhu na udelenie ceny v roku 2000 dožil 50 rokov ukončenia teologického štúdia, 50 rokov násilného odvlečenia a 10 rokov pôsobenia ako gvardiána františkánov v prešovskom kláštore.

 
30.5.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Samospráva | čítané: 2224 krát