PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5595/mikulasa_c-_odsudili_na_dozivotny_trest_odnatia_slobody.html

Mikuláša Č. odsúdili na doživotný trest odňatia slobody

Senát Okresného súdu v Prešove dnes uznal Mikuláša Č. za vinného zo spáchania šiestich vrážd a prípravy ďalšej vraždy.

Odsúdil ho na súhrnný doživotný trest odňatia slobody, ktorý si má odpykať v 3. nápravnovýchovnej skupine. Proti rozsudku sa obžalovaný odvolal a vecou sa bude zaoberať príslušný Krajský súd (KS).

Údajný najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. je obžalovaný z vrážd Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Usmrtenie Mariána Karcela si mal údajne obžalovaný objednať z väzenia, prostredníctvom svojho exšvagra Jozefa M. a advokáta Daniela M.

V súvislosti s týmto trestným činom dnes odsúdili Jozefa M. na 12 rokov odňatia slobody so zaradením v 3. nápravnovýchovnej skupine. Ten sa dnes na pojednávaní nezúčastnil, jeho právny zástupca však proti rozsudku podal odvolanie.

Ešte pred vynesením rozsudku obžalovaný Mikuláš Č. doručil súdu žiadosť o prepustenie z väzby. Jeho žiadosť senát zamietol. Proti tomuto uzneseniu obžalovaný podal sťažnosť a bude sa ňou zaoberať KS.

Počas prednesu posledného slova pred vynesením rozsudku sa Mikuláš Č. vyjadril len krátko, "za rok pojednávania bolo povedané to, čo bolo potrebné povedať. V záverečnej reči som poukázal na nedôveryhodnosť svedkov a myslím si, že senát si urobí vlastné závery."

Prokurátor Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky po vynesení rozsudku povedal: "Rozsudok si myslím, že je spravodlivý, treba počkať na rozhodnutie Krajského súdu o odvolaní obžalovaného. Verím tomu, že konanie sa skončí spravodlivým spôsobom aj na Krajskom súde."

Pri vynesení rozsudku bol v pojednávacej sieni prítomný aj Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. Ten konštatoval, že je to výsledok päťročnej práce prokuratúry. "Pre mňa nie je spokojnosť, že je niekto odsúdený, pre mňa je spokojnosť tá, že zvíťazila spravodlivosť, " dodal.

Po odchode zo súdnej siene Mikuláš Č. povedal len toľko, že "chlap musí zostať chlapom aj v takejto pozícii." Jeho advokát Jozef Karabaš si myslí, že nie sú splnené podmienky pre ukladanie výnimočného trestu, keďže je možná resocializácia. Pravdepodobne sa opieral o závery niektorých znalcov, ktorí nevylúčili možnosť nápravy obžalovaného.

V záverečnej reči v októbri tohto roka prokurátori navrhli Mikuláša Č. uznať vinným zo spáchania trestných činov obsiahnutých v obžalobe a navrhli mu uložiť výnimočný doživotný trest odňatia slobody.

Mikuláš Č. sa priznal len k spoluúčasti na vražde Jozefa Filipa. Tento čin v záverečnej reči oľutoval a uviedol, že sa hanbí za svoju kriminálnu minulosť. Účasť na ostatných vraždách však poprel a žiadal súd, aby ho spod obžaloby oslobodil. Obhajoba v tejto súvislosti pre neho žiadala trest na dolnej hranici trestnej sadzby 12–15 rokov.

Proces s Mikulášom Č. a spol. sa začal v novembri minulého roka a v jeho priebehu pred súdom vypovedalo takmer 70 svedkov. Súdny spis v tejto trestnej veci má údajne viac ako 12.000 strán. Obžalovaný čakal na vynesenie rozsudku vo väzbe v Ilave a neskôr v Prešove.

Vzhľadom na to, že obžalovaní podali odvolanie, rozsudok Okresného súdu nie je právoplatný.

(TASR)

 
10.11.2009 | Autor: TASR | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2216 krát