Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V ZVL Auto majú osoh z konjunktúry automobilizmu

Dovedna 199 miliónov Sk činili tržby z predaja hotových výrobkov ZVL Auto, s. r. o., Prešov za prvých šesť mesiacov t. r. A keďže objem výroby za toto isté obdobie predstavoval hodnotu 160,1 milióna Sk, vyprázdnili aj sklady so svojou produkciou kuželíkových ložísk pre výrobcov áut a traktorov.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Miloslava Vysokého odzrkadľuje to väčší dopyt po nich, pričom 90 percent išlo na export a 10 percent odoberá tuzemský subjekt. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 1999 dosiahli objem predaja vyšší o 26 percent a objem výroby o 17 percent. Z hľadiska finančného bola spoločnosť po prvom polroku v miernej strate, ale tá sa znižuje. Konkrétne čísla M. Vysoký neuviedol, spresnil, že už za 2. štvrťrok mali zisk 4 milióny Sk a ešte lepšie by mali byť na tom za 3. a 4. štvrťrok 2000. Konjunktúra vo svetovom automobilovom priemysle má vplyv na prešovskú spoločnosť aj tým, že sa stabilizovali jej už nielen odbytové, ale aj finančné pomery a predpoklad je, že tento pozitívny trend potrvá aj v roku 2001.

ZVL Auto, s. r. o., poskytovala v prvých šiestich mesiacoch roku 2000 prácu 520 kmeňovým zamestnancom. M. Vysoký naznačil, že od 1. septembra t. r. by ich počty mali "citlivo vzrásť", pretože plánujú rozšíriť výrobu a prejsť do plynulej 2-smennej a v "úzkych kapacitných miestach" až do nepretržitej prevádzky.

Od 1. 1. 2000 je 100-percentným vlastníkom tejto spoločnosti ZVL Italia so sídlom v mestečku Rho pri Miláne. Je to v súlade so strategickým postupom podľa zmluvy o vstupe strategického partnera, ktorým sa k 1. 1. 1998 so 49,25-percentným podielom stal taliansky koncern F.A.I.T. Jeho vstupný finančný vklad činil približne 125 miliónov Sk. V decembri 1999 sa premenoval na ZVL Italia, S.p.A., čím len potvrdil vážnosť svojho záujmu pôsobiť v Prešove. Zmena obchodného názvu zvýšila záujem talianskych odberateľov o prešovské ložiská, zatiaľ z celkového objemu výroby ide o asi 25-percentný podiel. Väčšinovým spoločníkom bola do konca roka 1999 bratislavská spoločnosť LOBERO. Najnovšia vlastnícka zmena, schválená aj Protimonopolným úradom SR, však nepriniesla so sebou žiadne zmeny v organizačnej štruktúre alebo v orgánoch spoločnosti ZVL Auto a nezmenila ani nič na tom, že v celom rozsahu je naďalej výrobným sortimentom okolo 100 typorozmerov kuželíkových ložísk. Výrazne však posilnila finančnú situáciu.

Minuloročné hospodárenie spoločnosť uzavrela so stratou 4,5 milióna Sk, lenže ešte v polovici roka bola strata 23 miliónov Sk. Celkové výkony za rok 1999 boli v spoločnosti 417 miliónov Sk, tržby za vlastné služby a výrobky činili 313,7 milióna Sk.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK