PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/561/vypatrali_povodcov_falzifikatov.html

Vypátrali pôvodcov falzifikátov

Dovedna piatich páchateľov výroby a uvádzania falzifikátov slovenskej tisíckorunáčky vypátrali policajti odboru ekonomickej kriminality z prešovského okresného policajného riaditeľstva. Medzi nimi sú traja mladiství, všetci piati boli doteraz netrestaní a až na žiaka jedného obchodného učilišťa v Prešove M. P. sú ostatní nezamestnaní.

Polícia mala 6. až 8. mája t. r. nahlásených 8 prípadov výskytu falzifikátov sériového čísla G 05953337 a G 64021197. Po policajnom preverovaní bolo zistené, že usvedčená pätica uviedla do obehu aj ďalšie tri tisíckorunové bankovky sériového čísla G 64021197. Všetky bankovky vyrobil mladistvý J. B. za účasti svojich rovesníkov L. A. a M. P. v mieste trvalého bydliska na svojom počítači zn. Intel Celeron 486 a vytlačil na atramentovej tlačiarni zn. Hewelt Packard DeskJet 710c. Polícia má podklady, že išlo najmenej až o 20 kusov. Do obehu ako pravé ich uvádzali ďalší dvaja - už nie mladiství M. J. a M. P.

Vyšetrovateľ Okresného úradu vyšetrovania Policajného zboru SR v Prešove vzniesol 29. mája všetkým obvinenie pre trestný čin falšovania a pozmeňovania peňazí a cenných papierov. V noci na stredu 30. mája boli o 01.40 všetci zadržaní a umiestnení do policajnej cely a na výrobcu falzifikátov L. A. a na obvineného M. J. vyšetrovateľ dal návrh na vzatie do väzby. Ostatných zo zadržania popoludní 30. mája prepustili a stíhajú ich na slobode. Všetkým hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

 
1.6.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1680 krát