Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

V Prešovskom kraji stúpa počet pacientov s príznakmi chrípky

Celkom 15.890 pacientov s príznakmi akútnych respiračných ochorení (ARO) evidovali lekári počas 46. kalendárneho týždňa v Prešovskom kraji.

Podľa aktuálnych údajov zverejnených na webovej stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove, oproti minulému týždňu vzrástol počet ARO o viac ako 6000 prípadov.

Chorobnosť v kraji sa vyšplhala na úroveň 2745,7 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najviac sú postihnutí ľudia od 15 do 19 rokov. Z celkového počtu nahlásených prípadov evidujú 2602 pacientov s príznakmi chrípky.

Epidemiologička RÚVZ v Prešove Slávka Zakuťanská, dnes pre TASR uviedla, že chorobnosť je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vyššia. To však môže byť podľa nej čiastočne spôsobené aj zlepšením hlásnej služby ošetrujúcich lekárov. Dodala, že momentálne sa obdobie sezónnej chrípky len začína a preto je stále vhodný čas na preventívne očkovanie.

Pre zvýšenú chorobnosť zatvorili v priebehu tohto týždňa v 12 okresoch Prešovského kraja 119 škôl a školských zariadení. Vyučovanie prerušili na 13 stredných, 72 základných a 34 materských školách. Najviac škôl zatvorili v okresoch Svidník, Vranov nad Topľou, Stropkov a Humenné. Zakuťanská upozornila, že vo viacerých prípadoch ide o školy s malým počtom žiakov, čo môže celkovú situáciu chorobnosti skresľovať.

Epidemiologička pripomína, že ARO sa šíria predovšetkým na školách a preto by mali ich vedenia sprísniť kontrolu dodržiavanie hygieny žiakov. V tejto súvislosti dnes prešovský RÚVZ organizoval stretnutie s riaditeľmi základných škôl v okrese, na ktorom ich informoval o vývoji chorobnosti a poskytol im metodickú pomoc pri prijímaní preventívnych opatrení.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK