Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Krajský predseda Smeru-SD vyzval opozíciu na spoločný monitoring volieb

V súvislosti s medializovaným údajným ovplyvňovaním voličov v rómskych osadách počas prvého kola volieb do orgánov VÚC dnes predseda Krajskej organizácie strany Smer–SD v Prešove Stanislav Kubánek vyzval zástupcov strán SDKÚ-DS a KDH, aby spoločne monitorovali priebeh druhého kola.

"Vyzývam ich, aby sme postavili hliadky v rómskych osadách, kde bude jeden zástupca Smeru, jeden zástupca ich koalície a pokiaľ je potrebné, môžu tam byť aj Rómovia, " povedal Stanislav Kubánek.

Domnieva sa, že tento návrh by koalícia, ktorá podporuje kandidáta na funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja Jána Hudackého, mohla prijať, pretože podľa neho môže garantovať čistú volebnú súťaž.

Predsedovia krajských štruktúr SDKÚ-DS a KDH Štefan Kužma a Pavol Tarcala v reakcii na návrh uvádzajú, že ich kandidát pred prvým kolom volieb do VÚC vyzval všetkých ostatných kandidátov, aby sa dištancovali od kupovania hlasov rómskych spoluobčanov. Vtedy vraj na výzvu strana Smer-SD ani jej kandidát nereagovali.

"V sobotu 28. novembra budeme monitorovať kritické okrsky tak ako doteraz a budeme dôrazne poukazovať na každé porušenie zákona, " uvádza sa v stanovisku.

Kandidát na predsedu PSK Peter Chudík dnes pred novinármi uviedol, že volebné výsledky v niektorých volebných okrskoch, kde sa nachádzajú rómske osady, v ktorých zvíťazil on alebo kandidáti na poslancov ich koalície, sú niektorými predstaviteľmi KDH a SDKÚ-DS zdôrazňované účelovo.

Chudík sa obáva, že voličské právo Rómov sa stáva nástrojom politického boja opozície pred druhým kolom. Uviedol, že sú lokality s rómskymi osadami, kde zvíťazili aj kandidáti opozičnej koalície. Ako jeden z príkladov uviedol aj výsledky volieb v obci Zbudské Dlhé, kde podľa neho získal vysoké percento hlasov jeho protikandidát podporovaný stranami KDH a SDKÚ-DS.

Hudacký dnes vylúčil, že by ich snaha objasniť podozrenia z manipulácie s hlasmi voličov bola nástrojom politického boja. Podľa neho len chcú, aby voľby prebehli korektne a neboli nijakým spôsobom ovplyvňované.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK