PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/568/lesnicki_ucni_zacali_sutazit.html

Lesnícki učni začali súťažiť

Písomnými testami z vedomostí o prvej pomoci začal sa 6. júna popoludní dvojdňový program 21. majstrovstiev SR v odborných zručnostiach žiakov III. ročníkov stredných odborných učilíšť (SOU) lesníckych a SOU vodohospodárskeho na pôde SOU lesníckeho Sigord pri Prešove. Zúčastňuje sa ho dovedna päť trojčlenných družstiev v učebnom odbore mechanizátor lesnej výroby a tri družstvá v učebnom odbore mechanik opravár.

Najzaujímavejšia časť súťaží sa uskutoční vo štvrtok 7. júna, keď mladí adepti lesníckeho povolania pred porotou predvedú svoje vedomosti v poznávaní hlavných ihličnatých a listnatých drevín, zručnosť pri ťažbe dreva, prácu s lesným kolesovým ťahačom, resp. jazdu zručnosti na univerzálnom kolesovom traktore. Keďže usporiadateľské SOU disponuje na túto činnosť trenažérmi, nepadnú v okolí vodnej nádrže Sigord za obeť súťaži žiadne stromy.

Oficiálne výsledky vyhlásia v piatok 8. júla. Víťaz medzi jednotlivcami pre seba a víťazné družstvo pre materské SOU získa od hlavného sponzora súťaže firmy Stihl motorové píly, každá v hodnote vyše 25 tisíc Sk.

Na Slovensku je dovedna 5 SOU lesníckych (v Bijacovciach, Tvrdošíne, Banskej Štiavnici, Modre-Harmónii a Sigord pri Prešove) a SOU vodohospodárske v Piešťanoch. Všetkým je zriaďovateľom Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Michal Repaský, riaditeľ usporiadateľského SOU, ktoré vzniklo v roku 1952 ako stredisko prípravy dorastu, povedal, že najlepšie by bolo, keby zriaďovateľská funkcia k týmto SOU neprešla na krajské úrady, ale na Lesy SR, š. p., Banská Bystrica.

 
7.6.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 2248 krát