Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Muvina 2001 čaká 300 súťažiacich vín

Tibavský Tramín sa stal šampiónom v minuloročnej súťaži vín Muvina 2000. Šiesty ročník tejto súťaže začína v Prešove už vo štvrtok na budúci týždeň, o titul šampióna sa v ňom bude tentokrát uchádzať okolo 300 vín z celého sveta. "Konečný počet hodnotených bude známy až po príchode degustátorov. Na poslednú chvíľu zvyknú v kufri priniesť niečo na ochutnávku," informoval nás organizátor a riaditeľ Múzea vín Dušan Hažír. Tristovka vzoriek z desiatich krajín tak preskočí piaty ročník o dvadsať hodnotených mokov.

Z hotela Senátor sa Muvina tohoto roku presúva do priestorov Evanjelického Kolégia, kde bude slávnostné otvorenie, ale i hodnotenie vín. Do hodnotenia budú zapojené tri odborné degustačné komisie. Podľa informácií Dušana Hažíra bude gro medzi renomovanými degustátormi zo sveta tvoriť rakúska dvojica Helmut Gangel a Friedrich Rossental. "Táto dvojica je veľmi vďačná a radi na Muvinu prichádzajú." Dušan Hažír prezradil, že šiesty ročník Muviny absolvuje aj "štvorka vo svete degustácie, Španielka Izabela Mijares. V Prešove ešte nebola, preto sa na jej účasť veľmi tešíme." Okrem menovaných očakávajú aj degustátorov z Maďarska, Česka a Veľkej Británie. Zahraničný ochutnávači budú v komisiách doplnení o domácich degustátorov z každej Slovenskej vinárskej lokality. Druhýkrát sa na Muvine tohoto roku spúšťa hodnotenie laickej poroty. "som rád, že ľudia zareagovali pozitívne, že sa im to páčilo. Vieme im predstaviť naozaj skvostné vína. Pikoškou, ktorú sme tu ešte nemali bude španielsky skvost, ktorý pamätá II. svetovú vojnu." Zvláštne ceny pre najlepšie víno udelia na šiestom ročníku primátor Prešova a prednostovia okresného a krajského úradu.

Samotné súťaženie vín je pripravené na štvrtok a piatok. Okrem ochutnávania je pre prítomných degustátorov pripravený slávnostný program, ktorý vo štvrtok večer pripravujú v prešovskej Záhrade umenia. Program pod hlavičkou Ulica je krásny dom zahŕňa vystúpenia protagonistov muzikálu Beatles, skupín No Name a Žobráci, účasť potvrdila i Sylvia Šuvadová. "Chceli by sme ukázať svet ulice a toho čo ulica prináša. Predstavíme sprejerov, manekýnky, pouličné bitky, skateboartistov a mnoho ďalších prekvapení." Program je pripravený pre širokú verejnosť, ale i pozvaných hostí. Záštitu nad šiestym ročníkom Muviny prisľúbili generálni konzuli Čiech, Ukrajiny a Maďarska, podľa Hažíra sa jej nevzdal ani akademik Milan Čič.

Skvostné vína v Prešove neostanú len na jazykoch zahraničných degustátorov. V pondelok a utorok po súťaži je pripravená verejná ochutnávka. "Za doslova symbolické ceny chceme súťažné vína dostať aj medzi ľudí."

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK