Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vyše 200 záujemcov o štúdium

Vyše 200 prihlášok záujemcov o štúdium v troch študijných odboroch eviduje v súčasnosti Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity (PBF PU) v Prešove.

Jej dekan Peter Kormaník na stretnutí s novinármi 7. júna informoval, že medzi uchádzačmi sú aj občania Grécka a Ukrajiny. Vzhľadom na priestorové problémy môže však fakulta prijať do 1. ročníka dovedna len 90 poslucháčov. V tomto školskom roku študuje na nej vo všetkých formách vrátane detašovaného pracoviska v Olomouci vyše 320 poslucháčov, nielen zo SR a ČR, ale aj z Poľska, Grécka, Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

PBF po prvýkrát otvorí v novom školskom roku 2001/2002 štúdium v odbore sociálna práca aj v dennej forme. Doteraz tri roky sa vyučoval diaľkovo. Odbor je riadne akreditovaný, tak ako vlani celá PBF, a to v najvyššej kategórii. Najnovšie nielen P. Kormaník, ale aj ďalší učitelia fakulty Alexander Avenarius a Imrich Belejkanič boli vymenovaní za univerzitných profesorov.

Kvestor PU Igor Gula v tejto súvislosti poznamenal, že podiel profesorov a docentov na celkovom počte učiteľov fakulty je najvyšší spomedzi všetkých piatich fakúlt PU. Na margo nedostatočných priestorov, PBF disponuje len 4 učebňami a piatou je aula, povedal, že nie je to len problém tejto fakulty, ale nedostatok priestorov brzdí celkový rozvoj PU. PU má problémy aj s dlhmi voči cirkvám - a to nielen pravoslávnej, ale tiež gréckokatolíckej za prenájom priestorov v objektoch, ktoré patria cirkvám. Ide o sumu asi 5 miliónov Sk. Cirkvi tieto peniaze nevymáhajú, kvestor povedal, že sa vždy vedia dohodnúť.

Súčasťou PU je ešte jedna bohoslovecká fakulta, a to gréckokatolícka.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK