Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: Marek Kaščák

Prvého januára 2010 zomrel v Prahe vo veku 33 rokov Marek Kaščák. Marek bol pozoruhodnou postavou prešovskej hudobnej scény deväťdesiatych rokov. Viaceré z kapiel, v ktorých pôsobil, sa už objavili aj v tejto encyklopédii.

Marek Kaščák sa stal v roku 1991 spevákom skupiny Strecha. Pôsobil v nej dva roky, neskôr sa zúčastnil aj jedného z reunionov Strechy (2002). Po odchode z kapely na hudbu nezanevrel. Sám hrával na gitare i basgitare, tvoril hubu i texty a spieval. Založil vlastnú formáciu Derrickove dedukčné schopnosti (pôsobili v nej aj Majo Hučík, Martin „Grco“ Gargalovič - zo Saprophyte, „Jožin Klepsy“, „Bobo“, či Marián „Maťo“ Kolozsy zo Strechy). Išlo o pomerne úspešnú kapelu, k jej uvažovanému comebacku už, žiaľ, nedôjde.

Spolu s Maťom Kolozsym a Ivou Balčákovou hral Marek v lokálne známej kapele Joock N´ Priesche (pôsobili v nej napr. aj Ľuboslav Petruška, neskôr Chiki liki tu-a, či Edo Čabala, ex-Nonsense). Z tejto kapely neskôr vyrástli ďalšie projekty – Devil´s Voice, resp. Devil´s Choice (alebo len Choice).

Marek sa potom z Prešova odsťahoval a usadil sa v Prahe, kde sa oženil a pred štyrmi rokmi sa stal otcom malej Laury. V Prahe je aj pochovaný. Všetky spomínané skupiny, v ktorých Marek Kaščák účinkoval, sa už v tejto rubrike objavili. Ku kompletizácii ostávajú posledné dve heslá:

Incest drátených šnúrok o pol tretej ráno v sobotu

Skupina s bizarným názvom Incest drátených šnúrok o pol tretej ráno v sobotu mala v skutočnosti názov Pol kila spišských párkov prosím a premenovala sa pri príležitosti jediného koncertu (1995). Mareka Kaščáka, Maja Hučíka a Martina „Grca“ Gargaloviča pred týmto koncertom dopĺňa Ján Mikulák a Denis Polom (ten napokon ani nevystúpil).

Pol kila spišských párkov prosím

Pol kila spišských párkov prosím bola punkrocková skupina Mareka Kaščáka, ktorá nadviazala na Derrickove dedukčné schopnosti. Okrem neho v nej pôsobil spevák Majo Hučík a bubeník Grco. Mala dva koncerty v roku 1995. Na tom prvom, v ABC - centre voľného času v Prešove (spolu s Joock N´ Priesche) bolo kapele usporiadateľmi oznámené, že si viac v týchto priestoroch nezahrá. Pol kila spišských párkov prosím hrali prevzaté punkové piesne, vrátane starého repertoáru Deriickových dedukčných schopností. Na jednom koncerte sa skupina premenovala na Incest drátených šnúrok o pol tretej ráno v sobotu.

Marek Kaščák
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK