Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FNsP zaevidovala v minulom roku 127 útekov matiek po pôrode

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana (FNsP) v Prešove v minulom roku evidovala 127 útekov nezodpovedných matiek, ktoré po pôrode opustili svoje deti.

Uviedla to dnes pre TASR sociálna pracovníčka Pediatrickej kliniky FNsP Alžbeta Čuriková.

"V roku 2009 bolo opustených 131 novorodencov, pričom v štyroch prípadoch išlo o dvojičky. Viac ako 50 rodičiek ušlo z nemocnice bezprostredne po pôrode do 24 hodín, " spresnila Čuriková. Dodala, že väčšinou sa matky po svoje deti po niekoľkých dňoch vrátia, sú však prípady, kedy o novorodenca prejavia záujem až po niekoľkých týždňoch. Stáva sa aj to, že po dieťa neprídu vôbec.

Sociálna pracovníčka konštatovala, že ide hlavne o ženy zo sociálne slabšieho prostredia. Najviac ich pochádza z obcí Jarovnice, Mirkovce, Chminianske Jakubovany, ale v poslednom období aj zo Sabinova a niektorých lokalít v Prešove.

Ako dôvod svojho konania najčastejšie uvádzajú, že sa musia doma postarať o ostatné deti, prípadne chorých príbuzných. Útek napríklad ospravedlňujú účasťou na pohrebe, prípadne vybavovaním vecí na úradoch. Z nemocnice však neutekajú len matky, ktoré majú viac detí, ale nájdu sa medzi nimi aj prvorodičky. Podľa Čurikovej pomerne vysoké percento z tohto počtu predstavujú matky, ktoré ešte nedovŕšili vek dospelosti.

Sociálna pracovníčka upozorňuje, že takýmto nezodpovedným konaním vystavujú seba, ale predovšetkým dieťa mnohým rizikám, pretože dochádza k strate materského mlieka, čo môže mať negatívny vplyv na vývin dieťaťa. Aj keď sa po ne v priebehu niekoľkých dní vrátia a zoberú si ich domov, mnohé z týchto detí sú potom opakovane hospitalizované s rôznymi problémami.

"Väčšinou sú to gastroenteritídy, hnačky, nedostatočná hmotnosť, ktoré sú spôsobené nesprávnou výživou. Matky svoje deti nedojčia a podávajú im obyčajné sušené mlieko z obchodu, ktoré nie je vhodné pre novorodencov, " dodala Čuriková. Navyše, opustenie novorodenca môže mať negatívny dopad aj na jeho psychiku, pretože sa dostatočne nevytvára citová väzba medzi matkou a dieťaťom.

V roku 2005 v prešovskej nemocnici registrovali viac ako 360 prípadov opustenia dieťaťa po pôrode. V posledných rokoch sa tento počet znížil, napriek tomu však podľa Čurikovej ide o vysoké percento. Zníženie počtu útekov matiek podľa nej spôsobila aj zmena legislatívy, pretože ak matka dnes opustí svoje dieťa, nemocnica to oznamuje Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a ten následne pozastaví vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa.

Nemocnica sa najskôr snaží v spolupráci so sociálnymi pracovníkmi matku vyzvať, aby si svoje dieťa vyzdvihla a ak nereaguje na ani písomnú urgenciu, postúpi celú vec na ÚPSVaR, ktorý realizuje ďalšie zákonné opatrenia a prípadne rozhodne o umiestnení dieťaťa do náhradnej sociálnej starostlivosti. Z opustených detí v minulom roku umiestnili sedem do ústavných zariadení a tri do predadoptívnej starostlivosti. V pôrodnici FNsP v Prešove sa v roku 2009 narodilo 2708 detí.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK