Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V prešovskej FNsP sa proti novej chrípke dalo zaočkovať 51 zdravotníko

Záujem zdravotníckych pracovníkov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove o očkovanie proti vírusu pandemickej chrípky je malý.

TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopárová. Vakcinácia sa začala koncom decembra.

"V prešovskej FNsP je zamestnaných 1736 zdravotníckych pracovníkov. Z tohto počtu sa do 14. januára dalo proti novej chrípke zaočkovať 51 ľudí, " konštatovala Skopárová.

Riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove (RÚVZ) Jana Mýtniková uviedla, že očkovať sa začalo aj v ďalších nemocniciach v okresných mestách. Presné počty zamestnancov, ktorí využili túto možnosť, budú známe po vyhodnotení spotreby očkovacej látky, ktorú sleduje RÚVZ.

Imunizáciu pracovníkov ďalších zdravotníckych zariadení a ambulancií lekárov línie prvého kontaktu koordinuje v spolupráci s RÚVZ Prešovský samosprávny kraj. Vedúci odboru zdravotníctva PSK Július Zbiňovský uviedol, že vakcíny boli vyskladnené v nemocniciach vo všetkých okresoch po dohode s ich vedeniami.

Na týchto miestach boli zriadené aj očkovacie tímy a podľa Zbiňovského v súčasnej dobe pripravuje odbor zdravotníctva harmonogram rozvozu na ďalšie miesta, o ktorých bude v priebehu budúceho týždňa informovať na svojich webových stránkach a prostredníctvom médií.

Imunizácia bežnej populácie sa bude v prvom rade týkať pacientov s diagnózami, ktorým by chrípkový vírus mohol spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu. Mýtniková uviedla, že podľa posledných informácií ÚVZ sa s distribúciou očkovacej látky začalo v piatok (15.1). Tá bude dodávaná postupne do všetkých ambulancií lekárov prvého kontaktu.

"V tej prvej etape to bude asi 30 – 40 dávok každému praktickému lekárovi a potom sa následne budú doplňovať, " povedala Mýtniková. Pripomenula, že do ambulancií zasielajú aj materiál, kde sú uvedené diagnózy a rizikové skupiny. Tie sú zároveň zverejnené aj na webovej stránke PSK a RÚVZ.

Záujem ľudí o vakcínu proti novému typu chrípky TASR zisťovala aj u prešovských praktických lekárov. Juraj Staško povedal, že o možnosti takéhoto očkovania sa jeho pacienti informovali hlavne v období, kedy sa dávali zaočkovať proti sezónnej chrípke, v súčasnosti však záujem poklesol. Podobne sa vyjadrila aj ďalší dvaja praktickí lekári pre dospelých.

Prvý potvrdený prípad nakazenia sa vírusom A(H1N1) na území okresov Prešov a Sabinov zaznamenal RÚVZ 6. júla minulého roka. Do dnešného dňa registrujú v tomto regióne celkom deväť pacientov s výskytom vírusu s ľahkým priebehom ochorenia a jedného s ťažkými komplikáciami. V priebehu 2. kalendárneho týždňa lekári nahlásili tri prípady akútnych ťažkých respiračných ochorení a pneumónií, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu, a momentálne prebieha testovanie, či nejde o pandemický vírus.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK